Špízy z kostek úhoře, uzeného hrudí, žampiónů, cibule a koření, ugrilované na venkovním rožni, nebo i v troubě pod grilem.
Ingredience:
Rozpis na 6 porcí: | |
750 g | masa z úhoře |
150 g | žampionů |
100 g | uzeného hrudí |
6 lžic | oleje |
1 lžička | hořčice |
2 ks | cibule |
1/2 ks | citronu |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Maso z úhoře stáhneme a nakrájíme na menší špalíčky, lehce osolíme
2. Očištěné houby opláchneme pod studenou tekoucí vodou a pak je necháme důkladně okapat
3. Uzené hrudí nakrájíme na menší kostky, oloupanou cibuli na silnější kolečka
4. V misce promícháme olej s pikantní hořčicí a citronovou šťávou, lehce osolíme, opepříme a doplníme estragonem, vše důkladně promícháme
5. Na grilovací jehly střídavě napichujeme maso z úhoře, uzené hrudí, celé či rozkrojené houby (záleží na velikosti) a kolečka cibule
6. Špízy potřeme aromatickou marinádou a opečeme je na dobře rozehřátém venkovním grilu, nebo je ugrilujeme v troubě vyhřáté na 220 °C, kde je se zapnutým grilem opékáme asi 10-15 minut, občas je otočíme a potíráme marinádou.
Uzené hrudí můžeme nahradit vyuzenou šunkou, nebo cikánskou pečení. Porce servírujeme ozdobené plátky citronu.
Poznámka:Rybí maso určené k rožnění je dobré předem marinovat a to nejméně 1 hodinu, chuť pak bude mnohem výraznější. Příklad marinády na ryby: šťáva z citronu, mletá sladká paprika, nasekaná petrželka, olej, sůl a dle chuti další aromatické koření.