U této listové zeleniny se konzumují celé listy a řapíky. Mangold je bohatý na provitamin A významný je podíl vitamínu C a B. Je hodnotnější než špenát a v kuchyni se z něj pokrm podobný špenátu také často připravuje. Podáváme jako přílohu k masitým pokrmům.
Ingredience:
500 g | mangoldu |
2 lžíce | sladké smetany |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | cibule |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Listy mangoldu opláchneme, řapíky odřízneme, použijeme například do salátu nebo polévky, listy nasekáme nadrobno
2. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme na jemno nakrájenou cibuli, pokrájený mangold a dusíme do měkka
3. Po změknutí a odpaření přebytečné vody ochutíme drceným česnekem, solí, pepřem a zjemníme lžící sladké smetany.
Mangold lze rovněž použít do salátů, polévek, řapíky se zapékají se sýrem …