Hustá čočková polévka, jak ji připravují ve Španělsku. A samozřejmě v ní nesmí chybět oblíbená klobása chorizo. Jde o recept na jednu z variant této oblíbené španělské polévky.
Ingredience:
200 g | předem namočené čočky |
200 g | oloupaných brambor |
1,2 l | vývaru z kostí |
2 ks | stroužky česneku |
2 ks | rajčata |
1 ks | nožička choriza (lze nahradit jinou klobásou, třeba paprikovou) |
1 ks | bobkový list |
1 ks | mrkev |
1 ks | cibule |
1 lžíce | sladké červené papriky |
černý mletý pepř | |
zelená petrželka | |
olivový olej | |
sůl |
Postup:
- V hrnci na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, drcený česnek, kostičky mrkve s bobkovým listem, mletou červenou paprikou až začne česnek a paprika vonět, nalijeme vývar.
- Do polévky přidáme nakrájené brambory, oloupaná nakrájená rajčata, namočenou čočku. Stáhneme plamen, přiklopíme pokličkou, vaříme 15 minut.
- V mezičase na oleji opečeme na kolečka nakrájenou klobásu. Kolečka klobásy rozložíme na ubrousek a necháme vsáknout přebytečný tuk.
- Když jsou brambory a čočka měkké, ochutíme polévku solí a mletým pepřem, vložíme kolečka opečené klobásy, krátce prohřejeme.
- Na talíři polévku posypeme nasekanou petrželkou.
Text i foto: D. Marounek