Biftek předpřipravený metodou sous-vide, potom opečený zprudka na pomaštěném roštu venkovníhoi grilu, servírovaný například s uvařenými brambory, které pomažete sádlem a ogrilujete, nebo s grilovanými žampiony či plátky fenyklu.
Ingredience:
Rozpis na 1 porci: | |
150 g | vyzrálé pravé hovězí svíčkové |
15 g | másla |
1 snítka | tymiánu a rozmarýnu |
několik kuliček růžového pepře | |
čerstvě mletý pepř | |
mořská sůl | |
kousek špeku na pomazání mřížky grilu |
Postup:
- Nastavte sous-vide lázeň o dva stupně níže, než je daná teplota odpovídající kýženému propečení masa v jeho středu (tj. rare 50 °C, medium rare 53 °C, medium 58 °C)
- Očistěte hovězí svíčkovou, osolte ji, opepřete čerstvě mletým pepřem a zabalte ji do pruhu potravinové folie, aby držela tvar válce
- Vložte do pytlíku určeného pro sous-vide vaření spolu s čerstvými bylinkami a zavakuujte
- Přesuňte do předehřáté lázně, aby maso bylo zcela ponořeno a nechte zde maso 60 – 120 minut podle průměru masa
- Po vyndání z lázně z masa odstraňte folii a bylinky
- Mříž maximálně rozpáleného grilu pomažte špekem a na místo s nejvyšší teplotou položte vždy každou stranou biftek tak, aby se na povrchu utvořila hnědá “kůrka”
- V ohnivzdorné misce na grilu rozpusťte máslo s několika kuličkami růžového pepře
- Vložte ogrilované maso do tohoto lůžka a nechte ho pár minut odpočinout mimo gril
- Následně servírujte například s uvařenými brambory, které pomažete sádlem a ogrilujete, nebo s grilovanými žampiony či plátky fenyklu.
Foto zdroj: Privest, autorka receptu: Veronika Kokešová