Na cibuli a másle podušené houby, zalité vývarem, polévka povařená spolu s brambory, zahuštěná jíškou, dochucená smetanou.
Ingredience:
300 g | čerstvých nebo zmražených hub, nejlepší jsou hřiby nebo lišky |
300 g | brambor |
1,5 l | vývaru |
2 dl | sladké smetany |
1 ks | cibule |
hladká mouka | |
máslo | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Cibuli zpěníme na másle, přidáme houby, lehce osolíme, okmínujeme a podusíme doměkka
2. Když jsou houby měkké, zalijeme vývarem, přidáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme až brambory změknou
3. Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, kterou polévku zahustíme, provaříme ji dalších 10 minut
4. Hotovou polévku stáhneme z ohně a za stálého míchání vlijeme smetanu, která by měla mít pokojovou teplotu, zamícháme a dále už nevaříme, nejlépe ihned podáváme.
Příprava jíšky viz. recept: Jíška.