Další skvělý recept na nadýchanou bublaninu plnou ovoce, servírovanou pěkně pocukrovanou moučkovým cukrem.
Ingredience:
300 g | polohrubé mouky |
200 g | kysané smetany 16 % |
150 g | krupicového cukru |
80 g | měkkého másla |
1 sáček | vanilkový cukr s rumovou příchutí |
1 sáček | kypřící prášek do pečiva |
3 ks | vejce (větší stačí 2) |
sezonní ovoce: jahody, třešně, višně, rybíz... | |
mouka na vysypání pekáčku, olejový sprej na vystříkání |
Postup:
1. Máslo s cukry a žloutky ušleháme do husté pěny
2. Bílky se špetkou soli vyšleháme do pevného sněhu
3. Do žloutkové hmoty přidáme zakysanku, kterou necháme ohřát na pokojovou teplotu
4. Mouku a kypřící prášek prosijeme a na střídačku a po částech přidáváme společně s bílkovým sněhem do žloutkové hmoty
5. Menší pekáček (35 x 24 cm) s vyšším okrajem vystříkáme olejovým sprejem a vysypeme hrubou moukou
6. Těsto pomocí stěrky vyrovnáme do pekáčku a přidáme libovolné sezonní ovoce: jahody, třešně, višně, rybíz … pokud máme větší například meruňky nebo broskve, tyto překrájím na menší kousky
7. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C cca 20 až 25 minut, respektujeme zkušenosti s vlastní troubou
8. Po upečení necháme vychladnout na mřížce a pocukrujeme moučkovým cukrem.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová