REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Směs luštěnin na orestované šalotce a pečená medová šunka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Přes noc máčené, pak povařené luštěniny, opečené na sádle spolu s nadrobno pokrájenou šalotkou, špekem a česnekem, servírované s plátky vařené, později dozlatova upečené šunky potírané uzeným vývarem a ke konci i medem.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
Na luštěniny:
320 gsměs luštěnin (zelený hrách, bílá, červená a barevná fazole, soja, cizrna)
80-100 gšpeku (množství podle chuti)
1-2 ksšalotky
1-2 ksstroužky česneku
1 ksoříšek sádla
voda
pepř
sůl
Na šunku:
400-600 gšunky v celku
uzený vývar
voda
med

Postup:

Příprava luštěnin:
1. Směs luštěnin si přes noc namočíme, pak vodu slijeme, napustíme novou a vaříme asi 40 minut
2. Dále si rozpustíme malý oříšek sádla, na něj dáme pokrájenou šalotku, špek (dle chuti) a stroužek česneku na jemno pokrájený, po osmahnutí přidáme uvařené luštěniny, osolíme, opepříme a máme hotovo.

Příprava šunky:
1. Šunku si uvaříme na pařáčku asi 1 hod
2. Pak šunku vyndáme, nakrojíme kůžičku a přendáme do pekáčku a pozvolna pečeme asi 45 minut, jemně potíráme uzeným vývarem
3. Asi 15 minut před koncem smícháme lžíci medu a vývaru a tím šunku potíráme.

Doporučení:

Takto upravené maso a luštěniny servírujeme například s čerstvým chlebem nebo vařenými brambory.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Lucie Jahelková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy