Přes noc máčené, pak povařené luštěniny, opečené na sádle spolu s nadrobno pokrájenou šalotkou, špekem a česnekem, servírované s plátky vařené, později dozlatova upečené šunky potírané uzeným vývarem a ke konci i medem.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
Na luštěniny: | |
320 g | směs luštěnin (zelený hrách, bílá, červená a barevná fazole, soja, cizrna) |
80-100 g | špeku (množství podle chuti) |
1-2 ks | šalotky |
1-2 ks | stroužky česneku |
1 ks | oříšek sádla |
voda | |
pepř | |
sůl | |
Na šunku: | |
400-600 g | šunky v celku |
uzený vývar | |
voda | |
med |
Postup:
Příprava luštěnin:
1. Směs luštěnin si přes noc namočíme, pak vodu slijeme, napustíme novou a vaříme asi 40 minut
2. Dále si rozpustíme malý oříšek sádla, na něj dáme pokrájenou šalotku, špek (dle chuti) a stroužek česneku na jemno pokrájený, po osmahnutí přidáme uvařené luštěniny, osolíme, opepříme a máme hotovo.
Příprava šunky:
1. Šunku si uvaříme na pařáčku asi 1 hod
2. Pak šunku vyndáme, nakrojíme kůžičku a přendáme do pekáčku a pozvolna pečeme asi 45 minut, jemně potíráme uzeným vývarem
3. Asi 15 minut před koncem smícháme lžíci medu a vývaru a tím šunku potíráme.
Takto upravené maso a luštěniny servírujeme například s čerstvým chlebem nebo vařenými brambory.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Lucie Jahelková
Smažený řízek z kachních prsou, opečené brambůrky
Směs z hovězího masa, rýžových nudlí a hub