Uvařená a pak vychlazená rýže, promíchaná s olivami, rajčaty, nakládanými paprikami, dochucená olivovým olejem, octem a se solí utřeným česnekem.
Ingredience:
200 g | bílé rýže |
3 ks | rajčat |
2 ks | plechovky oliv plněných ančovičkami (150 g) |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | cibule |
1/2 ks | plechovky nakládaných paprik |
4 lžíce | olivového panenského oleje |
2 lžíce | nakládaných cibulek |
2 lžíce | octa |
petržel | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Do hrnce dáme 2 lžíce oleje na kterém osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli
2. K orestované cibuli přidáme rýži a zalijeme ji dvojnásobkem vody, osolíme, zamícháme a vaříme na mírném ohni 25 minut
3. Uvařenou rýži necháme vychladnout
4. Studenou rýži dáme do misky a smícháme ji s na kolečka nakrájenými rajčaty, s cibulkami a na nudličky nakrájenou paprikou
5. Posypeme ji petrželí a se solí utřeným česnekem
6. Nakonec přidáme olivy a zalijeme olejem a octem, vše důkladně promícháme a podáváme chlazené.
Takto upravenou rýži lze podávat samostatně nebo jako přílohu například ke grilovaným jídlům.
Poznámka:Recept z knihy: Olivová kuchařka, autora pana Milana Katovského.