REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Smažená česneková krkovice dopečená na přepuštěném másle, bramborový salát

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Řízky připravené podle tohoto receptu jsou krásně šťavnaté a křehké, naservírované spolu s domácím bramborovým salátem spojeným majonézou je to opravdu úžasná mňamka.


Ingredience:
4 ksplátky vepřové krkovice bez kosti
6 ksstroužků poctivého českého česneku
2 ksvejce
3 lžícemléka
2 lžícepřepuštěného másla
sádlo na smažení
strouhanka
sůl
Na bramborový salát:
800 gsalátových brambor
4 vrchovaté lžícemajonézy Delikátní (Hellmanns)
1 lžícedijonské nebo plnotučné hořčice
1 lžíceocta
1 malá konzervasterilovaného hrášku
3 ksnatvrdo uvařená vejce
2 ksmrkve
2 kskyselé okurky
1 ksšalotky
kousek celeru
malá petržel
voda
pepř
sůl

Postup:

1. Maso naklepeme, z obou stran potřeme prolisovaným česnekem a necháme den až dva v lednici
2. Pak maso z obou stran osolíme, protáhneme hladkou moukou, rozšlehanými vejci s mlékem a nakonec ve strouhance, tu pořádně do masa vmasírujeme a přebytečnou zlehka oklepeme
3. Na rozpáleném sádle osmažíme zprudka, z obou stran, dozlatova
4. Osmažené řízky přemístíme do pekáče (nevymazaného přepuštěným máslem), na každý kus masa dáme půl lžíce másla, přiklopíme a vložíme do trouby, při 200 °C pečeme 30 minut, poté sundáme poklici, teploty snížíme na 160 °C a ještě 20 minut dopékáme
5. Řízky servírujeme teplé, spolu s domácím bramborovým salátem.

Příprava bramborového salátu:
1. Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě na skus cca 12 minut, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kostičky (můžeme použít strunový kráječ)
2. Kořenovou zeleninu, okurku nakrájíme na drobné kostičky a v osolené vodě uvaříme na skus cca 7 minut, na posledních pár vteřin k zelenině přihodíme na kostičky nakrájenou šalotku
3. Uvařenou zeleninu s cibulí necháme v sítku okapat a zchladit
4. Nakrájené brambory a zeleninu přendáme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme ocet, majonézu a zlehka, ale důkladně promícháme
5. Nakonec přidáme na kostičky nakrájená vajíčka a znovu promícháme, doladíme chutě kořením či solí a necháme vychladit.

Doporučení:

Recept na přepuštěné máslo najdete zde: Přepuštěné máslo.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy