Pečené vánoční cukroví slepené k sobě rybízovou zavařeninou, posypané moučkovým cukrem.
Ingredience:
Na cca 60 kusů: | |
250 g | hladké mouky |
250 g | mletých mandlí |
250 g | cukru krupice |
250 g | másla |
100 g | rybízové zavařeniny |
2 ks | natvrdo uvařené žloutky |
2 ks | syrové žloutky |
1/2 lžičky | najemno mletého hřebíčku |
1/2 lžičky | mleté skořice |
1 ks | celého vejce |
pečící papír | |
mouka na vál | |
moučkový cukr na posypání |
Postup:
1. Z mouky, mandlí, tuku, cukru, vajec a koření vypracujeme těsto, které necháme tak 30 minut odležet na chladném místě
2. Odpočinuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na placku silnou asi 3 mm a vykrajujeme z něj hvězdičky a kytičky (kytičky by měly být menší, aby se vlezly na kytičky), u kytiček pak ještě uprostřed vykrojíme malé kolečko nebo třeba srdíčko
3. Na plech vyložený papírem vyskládáme všechny tvary a pečeme je v troubě vyhřáté na 180-190 °C cca 10 minut dozlatova
4. Po vychladnutí potřeme větší cukroví, tedy kytičky zavařeninou, menší hvězdičky na ně přiklopíme, mírně zmáčkneme a na závěr vše hojně pocukrujeme moučkovým cukrem.