REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Šlehačkové koláčky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vykynuté těsto pokladené tvarohovou náplní, vytvarované do tvaru koláčků, ozdobené marmeládou nebo povidlím, mandlemi a drobenkou, koláčky upečené v troubě dozlatova.


Ingredience:
Na těsto:
500 ghladké mouky
120 gmásla
80 gkrupicového cukru
30 gdroždí
200 mlsmetany ke šlehání 30 %
125 mlmléka
1 sáčekvanilkového cukru
2 ksžloutky
kůra z půlky citronu
malá lžička soli
Na náplň:
300 gkvalitního tvarohu, např. farmářského
80 gmoučkového cukru
50 gmásla
1 hrstrozinek
1 sáčekvanilkového cukru
1 ksžloutek
kůra z půlky citronu
Na drobenku:
50 ghrubé mouky
40 gmoučkového cukru
40 gmásla
Ostatní:
1 hrstspařených a oloupaných mandlí
borůvkovou marmeládu nebo jinou oblíbenou, příp. povidla
vejce na potření koláčků
2 plechy + pečící papír

Postup:

1. Z droždí, lžičky krupicového cukru a lžičky mléka necháme v teple vzejít kvásek
2. Ve šlehači vyšleháme do pěny máslo s cukry, přidáme žloutky
3. Mouku prosijeme do zadělávací mísy, přidáme sůl, žloutkový krém a vzešlý kvásek, nakonec zlehka vmícháme do tuha ušlehanou smetanu, vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout
4. Na tvarohovou náplň utřeme ve šlehači máslo s cukry, přidáme strouhanou citronovou kůru, žloutek, tvaroh a rozinky, které můžeme, ale nemusíme, namočit předem do rumu
5. Drobenku připravíme smícháním a promnutím surovin na ni určených
6. Vykynuté těsto rozválíme do obdélníku a rádýlkem rozdělíme na 40 čtverců, můžeme samozřejmě udělat více menších … to záleží na vás
7. Doprostřed každého čtverce klademe lžičkou tvarohové hromádky (plná kávová lžička), těsto pevně uzavřeme a tvarujeme koláčky, které klademe na plech s pečícím papírem (nemáme-li, papír, lehce vymažeme olejem)
8. Do každého koláčku uděláme uprostřed důlek, já používám k tomuto účelu vejce, jehož špičatější část namáčím do hladké mouky
9. Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vejcem
10. Ďolíčky naplníme marmeládou nebo povidlím, posypeme drobenkou, mandlemi a necháme ještě cca 15 minut nakynout
11. Pečeme v troubě, rozehřáté na 180 °C (dolní + spodní ohřev) asi 20 minut dozlatova.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Oves jako klíč pro zdraví a vitalitu: Objevte jeho opomíjené kouzlo

Milovaný všemi fitness trenéry i výživovými poradci, to je oves. Je hned několik důvodů, proč byste ho měli do svého jídelníčku pravidelně zařadit také vy: má vysoký obsah vlákniny, a tak na dlouho a kvalitně zasytí. Oves se pomalu stává součástí čím dál více produktů včetně jogurtů a zakysaných nápojů, a tak zařadit jej do jídelníčku nemusí už být takový problém.

číst dále ...

Letní hody: Nedělní obědy plné sezónních surovin

Šéfkuchař Tom Kerridge přináší divákům nový pohled na tradiční nedělní oběd se svými osmi vynikajícími obědovými menu, která povyšují tento pojem na zcela novou úroveň. S jeho pečlivě a s láskou připravenými pochoutkami si přijdou na své všichni členové rodiny i přátelé. Je známý svojí vášní pro vaření a detailním přístupem k přípravě jídel. Používá ty nejlepší sezónní suroviny, aby vytvořil jedinečné kulinářské zážitky. Zveme vás ke sledování osmidílného kulinářského seriálu „Tom Kerridge: další nedělní obědy“, který bude mít premiéru 23. července v 19:05 na televizní stanici TV Paprika.

číst dále ...

Radegast odehraje na Colours of Ostrava kvalitní pivní servis se speciální limitkou piva Rezist

Pivovar Radegast, tradiční partner festivalu Colours of Ostrava, letos opět naservíruje bohatou nabídku pivních zážitků. Návštěvníci si na festivalu vychutnají nejen oblíbená piva Radegast Rázná 10, Radegast Ryze Hořká 12 a Radegast Ratar, ale také limitovanou várku Radegast Rezist, uvařeného ze speciálně vyšlechtěných odrůd chmele odolných vůči suchu. O prvotřídní pivní servis se postará tým zkušených výčepních a sládků v Radegast Pubu i na dalších 35 výčepních místech po celém areálu. Pivovar Radegast v rámci festivalu postaví unikátní vodní zónu, kde si návštěvníci budou moci zábavnou formou vyzkoušet, jak zadržovat vodu v krajině.

číst dále ...

Zázračná vláknina: Přírodní pomocník v boji proti vysokému cholesterolu

Trápí vás vysoký cholesterol a chcete nejprve zkusit změnu životosprávy, než vám lékař předepíše prášky? Pojďme si říct, jakou roli má na snížení hladiny krevního cholesterolu vláknina. „Jde o skupinu polysacharidů, které mají pozitivní vliv na zdraví, nepodléhají trávení v tenkém střevě, díky čemuž mají nízkou energetickou hodnotu a jsou částečně nebo plně fermentovány bakteriemi tlustého střeva, a tím podporují rozvoj naší střevní mikroflóry,“ říká nutriční specialistka Veronika Pourová.

číst dále ...

Vejce jíst nebo nejíst?

Tuto, skoro hamletovskou, otázku řeší při pohledu na vajíčko mnozí vyznavači zdravé výživy. Hlavní příčinou problému vajec je jejich velký obsah cholesterolu. Před zvýšenou hladinou cholesterolu varují jak lékaři, tak výživový poradci. Pokud máme zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi, hrozí nám infarkt. Jestli si ještě pochutnáváte na uzeninách, tučném bůčku, tak vejce jsou jen dalším krokem, vyškrtnout je z jídelníčku. Spíše bychom ale měli jídelníček ozdravit celkově. Pokud nám zdravotní rizika nehrozí, můžeme vejce bez obav konzumovat v přiměřeném množství, na počet kusů denně se názory rozcházejí, musíme totiž započítat i vejce obsažená v těstovinách, moučnících atd.

číst dále ...

Rybí vývar v kostkách

Na Slovensku i v Maďarsku jsou oblíbené rybí polévky, například kultovní rybí maďarské hálazslé, perkelty, guláše atd. Firma Masox, či například firma Knorr nebo Maggi zareagovaly a v prodeji je zde rybí vývary v kostce, které pokrmy skvěle dochutí a nemusí se přitom pracně a dlouze vařit rybí vývar…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.