REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Šlehačkové koláčky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vykynuté těsto pokladené tvarohovou náplní, vytvarované do tvaru koláčků, ozdobené marmeládou nebo povidlím, mandlemi a drobenkou, koláčky upečené v troubě dozlatova.


Ingredience:
Na těsto:
500 ghladké mouky
120 gmásla
80 gkrupicového cukru
30 gdroždí
200 mlsmetany ke šlehání 30 %
125 mlmléka
1 sáčekvanilkového cukru
2 ksžloutky
kůra z půlky citronu
malá lžička soli
Na náplň:
300 gkvalitního tvarohu, např. farmářského
80 gmoučkového cukru
50 gmásla
1 hrstrozinek
1 sáčekvanilkového cukru
1 ksžloutek
kůra z půlky citronu
Na drobenku:
50 ghrubé mouky
40 gmoučkového cukru
40 gmásla
Ostatní:
1 hrstspařených a oloupaných mandlí
borůvkovou marmeládu nebo jinou oblíbenou, příp. povidla
vejce na potření koláčků
2 plechy + pečící papír

Postup:

1. Z droždí, lžičky krupicového cukru a lžičky mléka necháme v teple vzejít kvásek
2. Ve šlehači vyšleháme do pěny máslo s cukry, přidáme žloutky
3. Mouku prosijeme do zadělávací mísy, přidáme sůl, žloutkový krém a vzešlý kvásek, nakonec zlehka vmícháme do tuha ušlehanou smetanu, vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout
4. Na tvarohovou náplň utřeme ve šlehači máslo s cukry, přidáme strouhanou citronovou kůru, žloutek, tvaroh a rozinky, které můžeme, ale nemusíme, namočit předem do rumu
5. Drobenku připravíme smícháním a promnutím surovin na ni určených
6. Vykynuté těsto rozválíme do obdélníku a rádýlkem rozdělíme na 40 čtverců, můžeme samozřejmě udělat více menších … to záleží na vás
7. Doprostřed každého čtverce klademe lžičkou tvarohové hromádky (plná kávová lžička), těsto pevně uzavřeme a tvarujeme koláčky, které klademe na plech s pečícím papírem (nemáme-li, papír, lehce vymažeme olejem)
8. Do každého koláčku uděláme uprostřed důlek, já používám k tomuto účelu vejce, jehož špičatější část namáčím do hladké mouky
9. Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vejcem
10. Ďolíčky naplníme marmeládou nebo povidlím, posypeme drobenkou, mandlemi a necháme ještě cca 15 minut nakynout
11. Pečeme v troubě, rozehřáté na 180 °C (dolní + spodní ohřev) asi 20 minut dozlatova.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy