REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Šlehačkové koláčky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vykynuté těsto pokladené tvarohovou náplní, vytvarované do tvaru koláčků, ozdobené marmeládou nebo povidlím, mandlemi a drobenkou, koláčky upečené v troubě dozlatova.


Ingredience:
Na těsto:
500 ghladké mouky
120 gmásla
80 gkrupicového cukru
30 gdroždí
200 mlsmetany ke šlehání 30 %
125 mlmléka
1 sáčekvanilkového cukru
2 ksžloutky
kůra z půlky citronu
malá lžička soli
Na náplň:
300 gkvalitního tvarohu, např. farmářského
80 gmoučkového cukru
50 gmásla
1 hrstrozinek
1 sáčekvanilkového cukru
1 ksžloutek
kůra z půlky citronu
Na drobenku:
50 ghrubé mouky
40 gmoučkového cukru
40 gmásla
Ostatní:
1 hrstspařených a oloupaných mandlí
borůvkovou marmeládu nebo jinou oblíbenou, příp. povidla
vejce na potření koláčků
2 plechy + pečící papír

Postup:

1. Z droždí, lžičky krupicového cukru a lžičky mléka necháme v teple vzejít kvásek
2. Ve šlehači vyšleháme do pěny máslo s cukry, přidáme žloutky
3. Mouku prosijeme do zadělávací mísy, přidáme sůl, žloutkový krém a vzešlý kvásek, nakonec zlehka vmícháme do tuha ušlehanou smetanu, vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout
4. Na tvarohovou náplň utřeme ve šlehači máslo s cukry, přidáme strouhanou citronovou kůru, žloutek, tvaroh a rozinky, které můžeme, ale nemusíme, namočit předem do rumu
5. Drobenku připravíme smícháním a promnutím surovin na ni určených
6. Vykynuté těsto rozválíme do obdélníku a rádýlkem rozdělíme na 40 čtverců, můžeme samozřejmě udělat více menších … to záleží na vás
7. Doprostřed každého čtverce klademe lžičkou tvarohové hromádky (plná kávová lžička), těsto pevně uzavřeme a tvarujeme koláčky, které klademe na plech s pečícím papírem (nemáme-li, papír, lehce vymažeme olejem)
8. Do každého koláčku uděláme uprostřed důlek, já používám k tomuto účelu vejce, jehož špičatější část namáčím do hladké mouky
9. Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vejcem
10. Ďolíčky naplníme marmeládou nebo povidlím, posypeme drobenkou, mandlemi a necháme ještě cca 15 minut nakynout
11. Pečeme v troubě, rozehřáté na 180 °C (dolní + spodní ohřev) asi 20 minut dozlatova.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy