REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Šlehačkové koláčky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vykynuté těsto pokladené tvarohovou náplní, vytvarované do tvaru koláčků, ozdobené marmeládou nebo povidlím, mandlemi a drobenkou, koláčky upečené v troubě dozlatova.


Ingredience:
Na těsto:
500 ghladké mouky
120 gmásla
80 gkrupicového cukru
30 gdroždí
200 mlsmetany ke šlehání 30 %
125 mlmléka
1 sáčekvanilkového cukru
2 ksžloutky
kůra z půlky citronu
malá lžička soli
Na náplň:
300 gkvalitního tvarohu, např. farmářského
80 gmoučkového cukru
50 gmásla
1 hrstrozinek
1 sáčekvanilkového cukru
1 ksžloutek
kůra z půlky citronu
Na drobenku:
50 ghrubé mouky
40 gmoučkového cukru
40 gmásla
Ostatní:
1 hrstspařených a oloupaných mandlí
borůvkovou marmeládu nebo jinou oblíbenou, příp. povidla
vejce na potření koláčků
2 plechy + pečící papír

Postup:

1. Z droždí, lžičky krupicového cukru a lžičky mléka necháme v teple vzejít kvásek
2. Ve šlehači vyšleháme do pěny máslo s cukry, přidáme žloutky
3. Mouku prosijeme do zadělávací mísy, přidáme sůl, žloutkový krém a vzešlý kvásek, nakonec zlehka vmícháme do tuha ušlehanou smetanu, vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout
4. Na tvarohovou náplň utřeme ve šlehači máslo s cukry, přidáme strouhanou citronovou kůru, žloutek, tvaroh a rozinky, které můžeme, ale nemusíme, namočit předem do rumu
5. Drobenku připravíme smícháním a promnutím surovin na ni určených
6. Vykynuté těsto rozválíme do obdélníku a rádýlkem rozdělíme na 40 čtverců, můžeme samozřejmě udělat více menších … to záleží na vás
7. Doprostřed každého čtverce klademe lžičkou tvarohové hromádky (plná kávová lžička), těsto pevně uzavřeme a tvarujeme koláčky, které klademe na plech s pečícím papírem (nemáme-li, papír, lehce vymažeme olejem)
8. Do každého koláčku uděláme uprostřed důlek, já používám k tomuto účelu vejce, jehož špičatější část namáčím do hladké mouky
9. Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vejcem
10. Ďolíčky naplníme marmeládou nebo povidlím, posypeme drobenkou, mandlemi a necháme ještě cca 15 minut nakynout
11. Pečeme v troubě, rozehřáté na 180 °C (dolní + spodní ohřev) asi 20 minut dozlatova.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy