REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Šlehačkové koláčky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vykynuté těsto pokladené tvarohovou náplní, vytvarované do tvaru koláčků, ozdobené marmeládou nebo povidlím, mandlemi a drobenkou, koláčky upečené v troubě dozlatova.


Ingredience:
Na těsto:
500 ghladké mouky
120 gmásla
80 gkrupicového cukru
30 gdroždí
200 mlsmetany ke šlehání 30 %
125 mlmléka
1 sáčekvanilkového cukru
2 ksžloutky
kůra z půlky citronu
malá lžička soli
Na náplň:
300 gkvalitního tvarohu, např. farmářského
80 gmoučkového cukru
50 gmásla
1 hrstrozinek
1 sáčekvanilkového cukru
1 ksžloutek
kůra z půlky citronu
Na drobenku:
50 ghrubé mouky
40 gmoučkového cukru
40 gmásla
Ostatní:
1 hrstspařených a oloupaných mandlí
borůvkovou marmeládu nebo jinou oblíbenou, příp. povidla
vejce na potření koláčků
2 plechy + pečící papír

Postup:

1. Z droždí, lžičky krupicového cukru a lžičky mléka necháme v teple vzejít kvásek
2. Ve šlehači vyšleháme do pěny máslo s cukry, přidáme žloutky
3. Mouku prosijeme do zadělávací mísy, přidáme sůl, žloutkový krém a vzešlý kvásek, nakonec zlehka vmícháme do tuha ušlehanou smetanu, vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout
4. Na tvarohovou náplň utřeme ve šlehači máslo s cukry, přidáme strouhanou citronovou kůru, žloutek, tvaroh a rozinky, které můžeme, ale nemusíme, namočit předem do rumu
5. Drobenku připravíme smícháním a promnutím surovin na ni určených
6. Vykynuté těsto rozválíme do obdélníku a rádýlkem rozdělíme na 40 čtverců, můžeme samozřejmě udělat více menších … to záleží na vás
7. Doprostřed každého čtverce klademe lžičkou tvarohové hromádky (plná kávová lžička), těsto pevně uzavřeme a tvarujeme koláčky, které klademe na plech s pečícím papírem (nemáme-li, papír, lehce vymažeme olejem)
8. Do každého koláčku uděláme uprostřed důlek, já používám k tomuto účelu vejce, jehož špičatější část namáčím do hladké mouky
9. Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vejcem
10. Ďolíčky naplníme marmeládou nebo povidlím, posypeme drobenkou, mandlemi a necháme ještě cca 15 minut nakynout
11. Pečeme v troubě, rozehřáté na 180 °C (dolní + spodní ohřev) asi 20 minut dozlatova.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Češi se pomalu vrací k rybám. Nejoblíbenější je kapr a losos

Ryby si opět nachází své místo v českých jídelníčcích. Vyplývá to ze zprávy Českého statistického úřadu, podle které Češi ročně snědí přes půldruhého kila rybího masa. Nejčastěji se ryby na našich talířích objevují o Vánocích. Zde se ale střetává tradice s moderní kuchyní, a zatímco část strávníků nedá dopustit na kapra, stále častěji ho na štědrovečerní tabuli nahrazuje losos.

číst dále ...

Silvestrovské rychlovky

Letošní oslava Silvestra připadá na všední den. Po práci vám tedy mnoho času na pohoštění pro přátele nezbyde. Příprava tedy musí být rychlá a ideálně ještě originální a dobrá. To vše splňují naše tři silvestrovské recepty. Tak hurá do toho a půl je hotovo.

číst dále ...

Připravte si se svými dětmi a projektem Naskoč na mléčnou vlnu zajímavé vánoční cukroví

Vánoce jsou za dveřmi a ve většině domácností už pomalu ale jistě voní vánoční cukroví. Období, které děti zbožňují. Projekt „Naskoč na mléčnou vlnu“ vám přináší tipy na cukroví, které můžete spolu se svými dětmi připravit.

číst dále ...

Rychlé občerstvení pro nečekanou návštěvu? Vsaďte na oblíbené dipy

Občas se to stane každému z nás. Návštěva už přešlapuje za dveřmi a mezitím, co nám v hlavě vzniká plán na degustační menu, obrátíme lednici vzhůru nohama. Kde nic, tu nic. Hosté už zaujímají pozice na sedačce a stůl pořád zeje prázdnotou. Nepanikařte, situaci vždy zachrání jakýkoliv chutný dip. A my pro vás máme rovnou tři rychlé recepty ze surovin, které doma najdete vždycky.

číst dále ...

Vánoční trio – hrách, čočka a kroupy

Hrachová polévka, čočka a houbový kuba. Oblíbená vánoční trojka, kterou schválí i výživový poradce. Jak na tyhle stálice, aby si pošmákli i ti nejzarytější odpůrci všeho zdravého?

číst dále ...

Prosinec provoněný tradičním pečením

Podzim rychle utekl a je tu zima. Jste připraveni na prosinec, pravděpodobně nejoblíbenější měsíc všech dětí? Nechte se inspirovat a připravte svým nejbližším pohádkové dezerty inspirované adventními svátky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy