Jednoduchá bábovka z litého těsta. Recept vhodný pro kuchařské začátečníky.
Ingredience:
270 g | polohrubé mouky |
230 g | moučkového cukru |
3 ks | velká nebo 4 ks menší vejce |
1 sáček | vanilkového cukru |
1/2 sáčku | prášku do pečiva |
1/4 l | šlehačky |
forma na bábovku | |
tuk na vymazání formy | |
mouka na vysypání formy |
Postup:
- Do mísy vlijeme šlehačku, vyklepneme celá vejce a metličkou rozšleháme do polohusta.
- Pozvolna zašleháme cukr a vmícháme mouku promíchanou s práškem do pečiva.
- Těsto lijeme do předem vymazané a moukou vysypané formy na bábovku.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C tak 15 minut, pak teplotu v troubě snížíme na 160 °C a bábovku pečeme dorůžova dalších 30-40 minut, v závislosti na typu trouby.
- Vychladlou bábovku vyklepneme z formy, nakrájíme na plátky a můžeme podávat.
Porce bábovky servírujeme například s kopečkem ušlehané šlehačky a kompotovým ovocem.
Šátečky z listového těsta s třešněmi, mandlemi a mandlovým likérem
Šlehačková bábovka s ořechy