Netradiční slané koblihy servírované zdobené kečupem nebo kysanou smetanou a nastrouhaným sýrem.
Ingredience:
350 g | hrubé mouky |
150 g | nejlépe den dopředu uvařených brambor |
20 g | droždí |
150 ml | polotučného mléka |
1 ks | vejce |
1 ks | vaječný žloutek |
sůl | |
hladká mouka na pomoučení válu | |
olej na smažení | |
Na ozdobu: | |
150 g | nastrouhaného tvrdého sýra |
sladký nebo pikantní kečup | |
zakysaná smetana ochucená rozdrceným česnekem |
Postup:
1. Z droždí a trošky vlažného mléka zaděláme kvásek, necháme ho vykynout
2. Do větší mísy vysypeme hrubou mouku, přidáme jemně nastrouhané, den předem uvařené oloupané brambory, zbytek vlažného mléka, celé vejce a jeden vaječný žloutek, sůl
3. Nakonec přidáme vzešlí kvásek, vypracujeme tužší těsto, necháme ho vykynout
4. Vykynuté těsto (musí zdvojnásobit svůj objem) vyválíme na pomoučeném vále na placku silnou asi 2 cm
5. Z plátů vykrajujeme kolečka, která smažíme ve větším množství rozpáleného oleje (nejlépe ve fritovacím hrnci) z obou stran dozlatova
6. Koblihy necháme na papírovém ubrousku okapat, pak je zdobíme kečupem nebo zakysanou smetanou ochucenou rozdrceným česnekem, sypeme nastrouhaným tvrdým sýrem.