Hranolky sladkých brambor usmažené dozlatova a servírované s pikantním dipem.
Ingredience:
3/4 kg | sladkých brambor |
olej na smažení | |
mletý pepř | |
sůl | |
Na dip: | |
2/3 hrnku | majonézy |
1/3 hrnku | zakysané smetany |
2 lžičky | kari koření |
1 lžička | mletého zázvoru |
1/2 lžičky | mleté kurkumy |
1/2 lžičky | chilli koření |
1/2 lžičky | mleté sladké papriky |
1/4 lžičky | soli |
Postup:
1. V misce na dip promícháme zakysanou smetanu s majonézou, vmícháme kari koření, mletý zázvor, mletou kurkumu, chilli koření, mletou sladkou papriku, sůl a dáme alespoň na 1 hodinu do chladu
2. Brambory oloupeme, ostrým nožem nakrájíme na klínky nebo hranolky, pečlivě je osušíme, pak do hlubší pánve s rozehřátou vyšší vrstvou oleje po částech vsypeme hranolky a smažíme je asi 4 minuty, až získají zlatavou barvu, vyjmeme je děrovanou naběračkou a přebytečný tuk necháme odsát na papírovém ubrousku 3. Hotové hranolky udržujeme teplé v mírně vyhřáté troubě, před podáváním je osolíme i opepříme a připravený dip k namáčení servírujeme v misce.
Hranolky můžeme smažit ve fritéze nebo fritovacím hrnci.