REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sladká šachovnice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pruhy dvoubarevného těsta složené do tvaru šachovnice, slepené bílkem a upečené v troubě.


Ingredience:
150 ghladké mouky
100 gmásla
50 gmoučkového cukru
20 gkakaa
1 ksvanilkového cukru
1 ksžloutku
1 ksbílku na lepení

Postup:

1. Prosátou hladkou mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr, žloutek a změklé máslo rychle zpracujeme a rozdělíme na dvě poloviny
2. Do jedné poloviny zapracujeme kakao a obě těsta uložíme na 30 minut do chladu
3. Každou polovinu těsta vyválíme zvlášť do stejně velkých obdélníků silných 1 cm a pak je nařežeme na dlouhé pruhy 1 cm široké
4. Pruhy těsta pak střídavě skládáme do tří řad a tří vrstev tak, aby při řezu vytvořily šachovnici a aby se těsto během pečení nerozjelo, potřeme vždy okraje bílkem, který funguje jako lepidlo
5. Slepené proužky dáme na 30 minut vychladit do ledničky, pak je nakrájíme přes pruhy, poklademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C 7-10 minut.

Doporučení:

Pokud se vám zdá tento postup složitý, zvolíme jednodušší variantu – spirálky; obě těsta přiložíme k sobě, svineme jako roládu, nakrájíme na plátky a pečeme strejným způsobem jako šachovnici.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy