Pečené vánoční cukroví z kynutého těsta máčeného ve vodě. Sladká varianta.
Ingredience:
500 g | polohrubé výběrové mouky |
200 g | másla |
50 g | droždí |
1 ks | vejce |
1 ks | žloutku |
6 lžic | mléka |
6 lžic | vody |
4 lžíce | rumu |
1 lžíce | cukru |
špetka soli | |
vanilkový cukr |
Postup:
1. Z vlahého mléka, trochy cukru, droždí a mouky připravíme kvásek, po vykynutí jej vlijeme do připravené mouky
2. Přidáme rozpuštěné máslo, vejce, žloutek, špetku soli, mléko a zaděláme tuhé těsto
3. Z těsta uhněteme kouli, kterou zavážeme do mokré utěrky a ponoříme na 2 hodiny do studené vody, vykynuté těsto vyplave napovrch
4. Těsto osušíme, rozdělíme na kousky, a vyválíme na placky, z kterých formičkami vykrajujeme různé tvary
5. Jednotlivé vykrojené kousky těsta klademe na pomaštěný plech a pečeme dorůžova v troubě vyhřáté na 180-190 °C
6. Upečené cukroví potřeme rumovou vodou a obalujeme ve vanilkovém cukru.
Upečené a vychladlé cukroví skladujeme v krabici s víčky.