REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Škvarkový štrúdl

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Slaný štrúdl z bramborového těsta plněný škvarky. Recept nám poslala naše čtenářka paní Maruš.


Ingredience:
1 kgden předem uvařených brambor
3 ksvejce
2 hrstihrubé krupice
4 hrstinasucho upražené hrubé krupice
1 lžícesolamylu
400 gškvarků
hrubá mouka podle potřeby
sůl

Postup:

1. Nejdříve si na suché pánvičce za stálého míchání upražíme 4 hrsti hrubé krupice
2. Den předem uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle osolíme, přidáme solamyl 2 vejce, 2 hrsti hrubé krupice a podle potřeby přidáváme hrubou mouku až máme dostatečně tuhé těsto
3. Těsto rozdělíme na dvě části
4. Každý díl rozválíme na fólii na placku posypeme polovinou upražené krupice, na ni rozložíme škvarky, mírně osolíme a pomocí folie zatočíme
5. Kraje založíme dospod a mírně přitlačíme, přeneseme na tukem vymazaný plech
6. Totéž uděláme s druhou polovinou těsta
7. Povrch potřeme rozkvedlaným vejcem a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 175 °C
8. Pečeme asi 40 minut až je povrch zlatý.

Doporučení:

Necháme částečně vychladnout a krájíme na jednotlivé řezy. Můžeme jíst jako hlavní jídlo spolu s jakýmkoliv zeleninovým salátem, nebo sterilovanou okurkou. Podáváme také jako slaný zákusek k vínu nebo pivu, či jenom tak na chuť.

Poznámka:

P.S. od paní Maruš – Tento štrůdl dělávala moje babička vždy brzo po zabíjačce, kdy ještě nebyly škvarky namleté. Později je namlela a dala do kameninového hrnce, odkud se postupně odebíraly a mazaly na chleba.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Když nemůžete do kavárny: Jak na výborný domácí brunch

Nenechte se negativně ovlivnit už pěkně dlouho trvajícími omezeními a dopřejte si krásné ráno, přestože nemůžete do oblíbené kavárny. Máme pár tipů, jak si doma připravit ten nejlepší dopolední brunch.

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

3 snadné a zdravé recepty pro každého!

Chybí vám dovolená u moře, tamější jídlo? Připomeňte si cestování alespoň tematickou večeří s cizokrajným jídlem. A potěšte celou rodinu společně s osvědčenými produkty od Drůbežářského závodu Klatovy.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy