REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Škvarkový štrúdl

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Slaný štrúdl z bramborového těsta plněný škvarky. Recept nám poslala naše čtenářka paní Maruš.


Ingredience:
1 kgden předem uvařených brambor
3 ksvejce
2 hrstihrubé krupice
4 hrstinasucho upražené hrubé krupice
1 lžícesolamylu
400 gškvarků
hrubá mouka podle potřeby
sůl

Postup:

1. Nejdříve si na suché pánvičce za stálého míchání upražíme 4 hrsti hrubé krupice
2. Den předem uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle osolíme, přidáme solamyl 2 vejce, 2 hrsti hrubé krupice a podle potřeby přidáváme hrubou mouku až máme dostatečně tuhé těsto
3. Těsto rozdělíme na dvě části
4. Každý díl rozválíme na fólii na placku posypeme polovinou upražené krupice, na ni rozložíme škvarky, mírně osolíme a pomocí folie zatočíme
5. Kraje založíme dospod a mírně přitlačíme, přeneseme na tukem vymazaný plech
6. Totéž uděláme s druhou polovinou těsta
7. Povrch potřeme rozkvedlaným vejcem a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 175 °C
8. Pečeme asi 40 minut až je povrch zlatý.

Doporučení:

Necháme částečně vychladnout a krájíme na jednotlivé řezy. Můžeme jíst jako hlavní jídlo spolu s jakýmkoliv zeleninovým salátem, nebo sterilovanou okurkou. Podáváme také jako slaný zákusek k vínu nebo pivu, či jenom tak na chuť.

Poznámka:

P.S. od paní Maruš – Tento štrůdl dělávala moje babička vždy brzo po zabíjačce, kdy ještě nebyly škvarky namleté. Později je namlela a dala do kameninového hrnce, odkud se postupně odebíraly a mazaly na chleba.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy