V troubě dozlatova upečené slané kynuté pečivo vonící po škvarcích. Skvělé k vínu či pivu. Ovšem chutnají i dětem!
Ingredience:
400 g | hladké mouky |
270 g | škvarků (nejlépe domácích) |
42 g | droždí |
2 lžíce | sádla |
2 lžičky | soli |
1 lžička | cukru |
180 ml | mléka |
2 ks | žloutky |
Postup:
- Připravíme si kvásek; do misky dáme 2 lžíce vlažného mléka, rozdrobené droždí, cukr a lžíci hladké mouky, vymícháme kašičku a necháme vzejít kvásek
- Tak 3/4 škvarků rozmixujeme nebo pomeleme
- Do zadělávací mísy prosijeme mouku, přidáme kvásek, v mléku rozšlehané žloutky, mleté škvarky, vlažné sádlo a sůl, pořádně propracujeme a necháme na teplém místě asi 1 hodinu kynout, během kynutí 2x promícháme a přidáme zbytek celých nebo pokrájených švarků
- Vykynuté těsto přemístíme na pomoučenou podložku a vyválíme na plát o výšce 2 cm, skleničkou vykrajujeme kolečka, která klademe do plechu, vystlaného pečícím papírem
- Rádýlkem uděláme do koleček pár zářezů, potřeme je bílkem a můžeme posypat hrubou solí, kmínem, mákem, sezamem …
- Necháme ještě 20 minut kynout a pak pečeme v troubě na 180 °C. dorůžova cca 15 – 20 minut.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová