Legenda praví, že churros do Evropy přinesli portugalští námořníci, kteří si ho díky snadné přípravě velmi oblíbili. Dnes se tyto spirály staly tradičním zimním pokrmem, který se servíruje ke snídani, nebo po probdělé noci. To zní jako skvělé řešení pro novoroční občerstvení, nemyslíte?
Ingredience:
120 g | hladké mouky |
70 g | másla |
250 ml | vody |
2 sáčky | vanilkového cukru |
2 lžíce | cukr krupice |
2 lžíce | likéru Baileys |
1 lžička | mleté skořice |
1 špetka | soli |
2 ks | vejce |
olej na smažení |
Postup:
- Máslo, cukr, vodu a sůl důkladně promíchejte v hrnci, přiveďte k varu a postupně přisypávejte mouku, poté stáhněte z plotny a vařečkou vymíchejte kompaktní směs
- Přidejte vejce, likér Baileys a zpracujte těsto do hladka, nechte vychladnout
- V pánvi rozehřejte olej a mezitím naplňte těstem cukrářské zdobítko s hvězdicovou trubičkou, poté do pánve opatrně vytlačujte zhruba 10 cm dlouhé těsto
- Těsto smažte oboustranně několik minut
- Dozlatova upečená churros nechte okapat na papírovém ubrousku
- Vanilkový cukr a skořici smíchejte v menší míse a všechny churros v něm obalte.