Pomleté ochucené skopové plece vytvarované do karbanátek, usmažené a doplněné rajskou omáčkou.
Ingredience:
Rozpočet pro 4 osoby: | |
600 g | skopové plece (ořez) |
150 g | strouhanky |
100 g | tuku |
3 ks | stroužků česneku |
2 ks | vajec |
mletý pepř | |
sůl | |
Omáčka: | |
400 g | rajčat |
50 g | hladké mouky |
500 ml | vývaru |
2 lžíce | oleje |
1 lžíce | cukru |
4 ks | zrnek nového koření |
4 ks | zrnek pepře |
1 ks | bobkového listu |
1 ks | cibule |
sůl |
Postup:
1. Ořez ze skopové plece očistíme, opláchneme, osušíme a pomeleme 2. Česnek oloupeme a prolisujeme 3. K mletému masu přidáme prolisovaný česnek, sůl, špetku mletého pepře, rozklepnutá vejce, strouhanku a vše dobře promícháme 4. Ze směsi uděláme karbanátky a smažíme je po všech stranách na mírném plameni v rozpáleném tuku dozlatova 5. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, rajčata dobře opláchneme a nakrájíme na osminky 6. Nakrájenou cibuli zpěníme na rozehřátém oleji, přidáme hladkou mouku a za stálého míchání zředíme studeným vývarem 7. Přidáme nakrájená rajčata, bobkový list, nové koření, pepř, sůl a vaříme za občasného promíchání, dokud se rajčata nerozvaří 8. Omáčku prolisujeme přes cedník, ochutíme cukrem, vložíme usmažené karbanátky a krátce povaříme.
Doporučení:– Podáváme s knedlíkem nebo vařenými makarony.
Poznámka:– Vývar z kostky si připravíme podle návodu výrobce nebo použijeme čerstvý (viz vývar-polévky).