Vánoční cukroví s krémem z ořechů, kakaa , mléka a rumu.
Ingredience:
250 g | hladké mouky |
250 g | másla |
1 ks | vejce |
1 lžička | octa |
1 lžička | vody |
tuk na vymazání plechu | |
Krém: | |
100 g | pískového cukru |
150 g | mletých ořechů (směs) |
1-2 lžíce | rumu |
1 lžíce | kakaa |
1 balíček | vanilkového cukru |
1 ks | vaječného žloutku |
1/8 l | mléka |
mléko na potření těsta | |
moučkový cukr na obalení |
Postup:
1. Na vál prosejeme mouku, přidáme vejce, vodu, ocet a máslo
2. Vypracujeme důkladně těsto, které necháme asi 2–
3 hodiny odpočinout
3. Těsto nyní rozválíme asi na 2mm silný plát, ze kterého vykrajujeme velká kolečkaKrém: 4. K mléku přidáme jemně umleté ořechy, rum, kakao, cukr a vanilkový cukr
5. Vše společně povaříme a necháme zchladnout
6. Tímto krémem naplníme kolečka, která jsme si vykrájeli z předchozího těsta, přehneme a prsty stlačíme okraje (do tvaru škeble)
7. Přeneseme na vymazaný plech, potřeme žloutkem, rozmíchaným s trochou mléka, a dozlatova upečeme v předem předehřáté troubě na cca 175 °C
8. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru.