V celku v bylinkách marinovaný kus slaninou prošpikovaného hovězího zadního (ořech, šál, špička), zprudka druhý den opečený, pak podušený na cibulce podlitý pivem.
Ingredience:
700 g | zadního hovězího masa (ořech, šál, špička) |
90 g | prorostlé slaniny |
40 g | másla |
2 ks | větší cibule |
2 dcl | světlého piva |
4 lžíce | nastrouhaného trvdšího chleba |
bylinky (rozmarýn, bazalka, tymián) | |
mletý černý pepř | |
bobkový list | |
sůl |
Postup:
1. Odblaněné opláchnuté a důkladně utěrkou usušené maso prošpikujeme klínky slaniny, osolíme, posypeme mletým pepřem, rozemnutou bazalkou, utlučeným rozmarýnem, špetkou tymiánu, přidáme bobkový list a necháme přes noc v chladu marinovat
2. Druhý den oloupanou a kostičky nakrájenou cibuli osmahneme dorůžova na másle, vložíme maso, které ze všech stran opečeme, podlijeme trochou piva, přikryjeme a dusíme v troubě vyhřáté na 200 °C, během dušení maso podléváme pivem
3. Téměř měkké maso dolijeme zbytkem piva, výpek zahustíme chlebem a šťávu dobře provaříme
4. Hotové maso nakrájíme na porce, šťávu ještě propasírujeme a podáváme nejlépe s chlupatými nebo bramborovými knedlíky.