Malé selátko plněné masovou nádivkou, ochucenou kořením, brandy a vínem.
Ingredience:
1 ks | očistěného selete o váze asi 3 kg |
4 ks | vajec vařených natvrdo |
1 ks | malého červeného jablka |
hrubá sůl | |
řeřicha na ozdobení | |
olej | |
alobal | |
Nádivka: | |
200 g | vepřového masa |
200 g | strouhanky |
2 ks | cibule |
2 ks | vajec |
4 lžíce | mléka |
malá sklenka bílého vína | |
malá sklenka brendy | |
játra ze selete | |
rozmarýn | |
petrželka | |
tymián | |
sůl |
Postup:
1. Nádivku připravíme z vepřového maso, jater a cibule, vše umeleme
2. Mleté maso pak promícháme s nasekanou petrželkou, mlékem, vínem a brandy
3. Dochutíme kořením a mírně osolíme
4. Očištěné sele osolíme uvnitř, naplníme, povrch nádivky poklademe kolečky vajec a sele sešijeme nití
5. Potom maso osolíme na povrchu, potřeme olejem a volně zabalíme do alobalu
6. Pečeme pod grilem nebo v mírně vyhřáté troubě
7. Po dvou hodinách pečení alobal sejmeme a sele dopečeme doměkka v hodně vyhřáté troubě, aby zčervenalo a kůrčička byla chřupavá
8. Při pečení sele občas potřeme olejem
9. Měkké sele přendáme na dlouhou mísu, do tlamičky mu hned vložíme jablko potřené olejem a obložíme řeřichou.
– Příloha: Pečené brambory ve slupce s grilovanými červenými a zelenými paprikami.