REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sele na rožni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečení, rožnění či grilování selete je rituál s nezaměnitelnou atmosférou. Sele pro větší společnost se musí napíchat lákem, nechat několik dní rozležet a pak na rožni opékat, ořez chutného masíčka je pak odměnou za vynaloženou energii a čas, který tento způsob přípravy vepřového masa vyžaduje.


Ingredience:
Rozpis cca pro společnost 25 lidí:
20-25 kgvykuchaného a očištěného selete (živé váhy 27-32 kg)
sůl
Na lák:
10-15 kskuliček černého pepře
5-8 kskuliček nového koření
1-2 lžičkyoregána
190 gsoli
1 lvody
Na marinádu:
250 gkořenící grilovací směsi dle chuti
2 lrostlinného oleje
1 palicečesneku
Důležité pomůcky a náčiní:
injekční stříkačka se silnější jehlou
otočný rožeň
alobal
dřevo
ostrý nůž
větvičky jalovce na potírání

Postup:

1. Nejprve si připravíme lák; 1 l vody svaříme s černým pepřem, novým kořením, oregánem a solí, jakmile začne vařit, nádobu s lákem odstavíme a necháme vychladnout, druhý den ho přecedíme a všechen pomocí injekční stříkačky napícháme hlavně do masitých částí selete (kýta, plec, krkovice)
2. Pak celé sele zevnitř i z venku dlaní mírně nasolíme a necháme na chladném místě 6-7 dní rozležet (nasolení lze urychlit pomocí dusitanové profisoli tzv. pragandy, ve které prase leží jen 3 dny, ale první způsob je určitě lepší!)
3. Samotné rožnění selete; nejefektivnější způsob je sele zabalit do dvou až tří vrstev silnějšího alobalu a přímo v ohni zprudka opékat – dusit 2-3 hodiny, pak alobal odstraníme a sele opékáme pozvolna, na dobře rozehřátých uhlících, za stálého potírání marinádou
4. Ořez masa provádíme postupně, jak se opéká a to velkým, hodně ostrým nožem.

Příprava marinády na potírání:
Grilovací koření zamícháme do oleje a promícháme spolu s prolisovanými stroužky česneku.

Doporučení:

Celou přípravu selete lze zkrátit, pokud si u řezníka necháte sele napíchat a předpéct v horké páře, vy si pak sele jen dopečete.

Poznámka:

Více informací o rožnění selete najdete v naší škole vaření: Grilujeme sele.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy