Velmi chutný a vydatný pokrm maďarské kuchyně, který se připravuje z několika vrstev ingrediencí, hlavní je pak kyselé zelí a mleté maso.
Ingredience:
700 g | kysaného zelí |
300 g | mletého masa |
200 g | uvařené rýže |
200 g | klobásy |
100 g | slaniny |
3 ks | vejce |
1/4 l | zakysaná smetany |
1 dl | bílého vína |
červená sladká paprika | |
sádlo | |
pepř | |
cukr | |
sůl |
Postup:
1. Ohnivzdornou misku vymažeme sádlem, vyložíme třetinou zelí, posypeme lehce cukrem, na zelí dáme nakrájená vejce na kolečka, na vejce dáme vrstvu rýže a na rýži kolečka klobásy, na vrch další díl zelí, vše zalijeme polovinou smetany, kterou jsme rozmíchali s bílým vínem
2. Na lžíci sádla v pánvi osmahneme mleté maso, ochutíme sladkou paprikou, pepřem, solí, směs mletého masa rozložíme na zelí
3. Na vrch dáme zbytek zelí a zalijeme zbytkem kysané smetany 4. Mísu s vrstveným zelím přiklopíme a dáme dobře propéci do vyhřáté trouby na 200 °C, pečeme asi 1 hodinu
5. Upečené zelí rozdělíme na talíře, můžeme jíst samotné nebo jako přílohu zvolíme vařené brambory nebo pečivo.