REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Salpikón (Salpicón)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Příloha salátového charakteru, zvaná též “Salmagundi” pocházející z Mexika.


Ingredience:
1,5 kgsyrového vepřového jazyka
2,5 lvody
1 ksceleru
1 ksmrkve
1 kscibule
2 lžícebílého vinného octa
1 lžičkanedrcené dobromysli
1 lžičkasoli
1/2 lžičkycelého černého pepře
1/4 lžičkykmínu
petrželka
trhané listy hlávkového salátu
cibule nakrájená a kolečka na ozdobu
Na jazykovou marinádu:
6 lžicoleje
4 lžícebílého vinného octa
1 lžičkadobromysli
1/2 lžičkysoli
1/4 lžičkypepře
1 ksna velmi jedno nasekané cibule
Na vařenou zeleninu:
12-16 ksmalých brambor
6 kscelých očištěných mrkví
6 kscelých očištěných ředkví vodnic
3 ksstředně velké cukiny nebo lilky
2 lžícebílého vinného octa
2 lžíceoleje
vývar z jazyka
sůl

Postup:

1. Jazyk důkladně omyjeme pod studenou tekoucí vodou a okapaný dáme do velkého hrnce, přidáme vodu, mrkev, cibuli, celer, ocet, sůl, pepř, dobromysl a kmín, přikryté přivedeme k varu, zdroj tepla ztlumíme a vše vaříme 2,5-3 hodiny, až je maso měkké, pak ho necháme ve vývaru vychladnout
2. Jazyk vyjmeme z vývaru, který uchováme na další použití, jazyk oloupeme a odstraníme tuk a kůstky, pak jej nakrájíme na tenké plátky, které vyskládáme do hluboké mísy, přelijeme jazykovou marinádou a přikryté necháme přes noc v lednici marinovat
3. Vývar scedíme a sebereme tuk, scezený vývar použijeme k uvaření zeleniny
4. Pokrm servírujeme tak, že velkou mísu bohatě pokryjeme potrhanými listy salátu, na ně vyskládáme plátky jazyka vyjmuté z marinády a pak vařenou zeleninu; salát přelijeme veškerou jazykovou marinádou a dostatkem zeleninové marinády (vývarem se zeleniny), aby salát nebyl suchý, ozdobíme listy salátu, petrželkou a kolečky cibule.

Příprava jazykové marinády:
1. Ne jemno nasekanou cibuli promícháme s olejem a bílým vinným octem
2. Marinádu dochutíme solí, pepřem a kolečky cibule.

Příprava vařené zeleniny: 1. Ve vývaru od jazyka uvaříme očištěné mrkve, ředkve vodnice, po uvaření zeleninu vyjmeme a uchováme
2. Oloupeme malé brambůrky a uvaříme je ve vývaru z jazyka také doměkka, sejeme nádobu ze zdroje tepla, přidáme vařenou mrkev, vodnici, 2 lžíce oleje a 2 lžíce vinného octa, zamícháme a necháme přes noc luhovat (pokud přes noc vývar zrosolovatí, mírně ho přihřejeme, abychom mohli zeleninu vyjmout)
3. Ve zvláštním hrnci a slané vodě bez pokličky uvaříme 3 ks cukiny nebo lilky doměkka a to rozříznuté na půl po délce, uvařené vyjmeme a rychle zchladíme ve studené vodě, opatrně scedíme, pokapeme olejem a přikryté uchováme do použití
4. Na mísu s jazykem servírujeme zeleninu důkladně okapanou!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy