REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Salpikón (Salpicón)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Příloha salátového charakteru, zvaná též „Salmagundi“ pocházející z Mexika.


Ingredience:
1,5 kgsyrového vepřového jazyka
2,5 lvody
1 ksceleru
1 ksmrkve
1 kscibule
2 lžícebílého vinného octa
1 lžičkanedrcené dobromysli
1 lžičkasoli
1/2 lžičkycelého černého pepře
1/4 lžičkykmínu
petrželka
trhané listy hlávkového salátu
cibule nakrájená a kolečka na ozdobu
Na jazykovou marinádu:
6 lžicoleje
4 lžícebílého vinného octa
1 lžičkadobromysli
1/2 lžičkysoli
1/4 lžičkypepře
1 ksna velmi jedno nasekané cibule
Na vařenou zeleninu:
12-16 ksmalých brambor
6 kscelých očištěných mrkví
6 kscelých očištěných ředkví vodnic
3 ksstředně velké cukiny nebo lilky
2 lžícebílého vinného octa
2 lžíceoleje
vývar z jazyka
sůl

Postup:

1. Jazyk důkladně omyjeme pod studenou tekoucí vodou a okapaný dáme do velkého hrnce, přidáme vodu, mrkev, cibuli, celer, ocet, sůl, pepř, dobromysl a kmín, přikryté přivedeme k varu, zdroj tepla ztlumíme a vše vaříme 2,5-3 hodiny, až je maso měkké, pak ho necháme ve vývaru vychladnout
2. Jazyk vyjmeme z vývaru, který uchováme na další použití, jazyk oloupeme a odstraníme tuk a kůstky, pak jej nakrájíme na tenké plátky, které vyskládáme do hluboké mísy, přelijeme jazykovou marinádou a přikryté necháme přes noc v lednici marinovat
3. Vývar scedíme a sebereme tuk, scezený vývar použijeme k uvaření zeleniny
4. Pokrm servírujeme tak, že velkou mísu bohatě pokryjeme potrhanými listy salátu, na ně vyskládáme plátky jazyka vyjmuté z marinády a pak vařenou zeleninu; salát přelijeme veškerou jazykovou marinádou a dostatkem zeleninové marinády (vývarem se zeleniny), aby salát nebyl suchý, ozdobíme listy salátu, petrželkou a kolečky cibule.

Příprava jazykové marinády:
1. Ne jemno nasekanou cibuli promícháme s olejem a bílým vinným octem
2. Marinádu dochutíme solí, pepřem a kolečky cibule.

Příprava vařené zeleniny: 1. Ve vývaru od jazyka uvaříme očištěné mrkve, ředkve vodnice, po uvaření zeleninu vyjmeme a uchováme
2. Oloupeme malé brambůrky a uvaříme je ve vývaru z jazyka také doměkka, sejeme nádobu ze zdroje tepla, přidáme vařenou mrkev, vodnici, 2 lžíce oleje a 2 lžíce vinného octa, zamícháme a necháme přes noc luhovat (pokud přes noc vývar zrosolovatí, mírně ho přihřejeme, abychom mohli zeleninu vyjmout)
3. Ve zvláštním hrnci a slané vodě bez pokličky uvaříme 3 ks cukiny nebo lilky doměkka a to rozříznuté na půl po délce, uvařené vyjmeme a rychle zchladíme ve studené vodě, opatrně scedíme, pokapeme olejem a přikryté uchováme do použití
4. Na mísu s jazykem servírujeme zeleninu důkladně okapanou!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy