REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Salpikón (Salpicón)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Příloha salátového charakteru, zvaná též “Salmagundi” pocházející z Mexika.


Ingredience:
1,5 kgsyrového vepřového jazyka
2,5 lvody
1 ksceleru
1 ksmrkve
1 kscibule
2 lžícebílého vinného octa
1 lžičkanedrcené dobromysli
1 lžičkasoli
1/2 lžičkycelého černého pepře
1/4 lžičkykmínu
petrželka
trhané listy hlávkového salátu
cibule nakrájená a kolečka na ozdobu
Na jazykovou marinádu:
6 lžicoleje
4 lžícebílého vinného octa
1 lžičkadobromysli
1/2 lžičkysoli
1/4 lžičkypepře
1 ksna velmi jedno nasekané cibule
Na vařenou zeleninu:
12-16 ksmalých brambor
6 kscelých očištěných mrkví
6 kscelých očištěných ředkví vodnic
3 ksstředně velké cukiny nebo lilky
2 lžícebílého vinného octa
2 lžíceoleje
vývar z jazyka
sůl

Postup:

1. Jazyk důkladně omyjeme pod studenou tekoucí vodou a okapaný dáme do velkého hrnce, přidáme vodu, mrkev, cibuli, celer, ocet, sůl, pepř, dobromysl a kmín, přikryté přivedeme k varu, zdroj tepla ztlumíme a vše vaříme 2,5-3 hodiny, až je maso měkké, pak ho necháme ve vývaru vychladnout
2. Jazyk vyjmeme z vývaru, který uchováme na další použití, jazyk oloupeme a odstraníme tuk a kůstky, pak jej nakrájíme na tenké plátky, které vyskládáme do hluboké mísy, přelijeme jazykovou marinádou a přikryté necháme přes noc v lednici marinovat
3. Vývar scedíme a sebereme tuk, scezený vývar použijeme k uvaření zeleniny
4. Pokrm servírujeme tak, že velkou mísu bohatě pokryjeme potrhanými listy salátu, na ně vyskládáme plátky jazyka vyjmuté z marinády a pak vařenou zeleninu; salát přelijeme veškerou jazykovou marinádou a dostatkem zeleninové marinády (vývarem se zeleniny), aby salát nebyl suchý, ozdobíme listy salátu, petrželkou a kolečky cibule.

Příprava jazykové marinády:
1. Ne jemno nasekanou cibuli promícháme s olejem a bílým vinným octem
2. Marinádu dochutíme solí, pepřem a kolečky cibule.

Příprava vařené zeleniny: 1. Ve vývaru od jazyka uvaříme očištěné mrkve, ředkve vodnice, po uvaření zeleninu vyjmeme a uchováme
2. Oloupeme malé brambůrky a uvaříme je ve vývaru z jazyka také doměkka, sejeme nádobu ze zdroje tepla, přidáme vařenou mrkev, vodnici, 2 lžíce oleje a 2 lžíce vinného octa, zamícháme a necháme přes noc luhovat (pokud přes noc vývar zrosolovatí, mírně ho přihřejeme, abychom mohli zeleninu vyjmout)
3. Ve zvláštním hrnci a slané vodě bez pokličky uvaříme 3 ks cukiny nebo lilky doměkka a to rozříznuté na půl po délce, uvařené vyjmeme a rychle zchladíme ve studené vodě, opatrně scedíme, pokapeme olejem a přikryté uchováme do použití
4. Na mísu s jazykem servírujeme zeleninu důkladně okapanou!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Originální jogurtové vánoční cukroví

Linecké, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda… To je česká vánoční klasika, která nikdy nezklame. Napadlo vás ale, že byste přidali do vánočního cukroví také jogurt? Vyzkoušejte, stojí to za to! Dva rychlé a jednoduché recepty pro vás nachystala česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

číst dále ...

Veselé a voňavé – dva tipy na horké vánoční nápoje

Provoňte si vánoční svátky tradiční skořicovou a medovou vůní. Připravte si horké drinky s nejprodávanější americkou whiskey Jack Daniel’s a užijte si kouzlo Vánoc i oslavy Silvestra stylově.

číst dále ...

Mák netradičně v tradičním cukroví

Rohlíčky, pusinky, perníčky…synonyma pro Vánoce, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasu lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví víc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku s Rio Mare vyhrála kuchařka z Havířova

Praha, 5. prosince 2019 – Vítězkou 7. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare se stala Natálie Svobodová z Hotelové školy a Obchodní akademie Havířov. Za první místo si mladá kuchařka odnesla cenu v hodnotě 7 000 Kč. Ve velkém finále se 4. prosince v gastronomickém studiu Chefparade+ proti sobě postavilo 15 nejlepších mladých kuchařů z celé České republiky, kteří soutěžili o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Budoucí kuchaři měli za úkol připravit moderní a zdravou svačinu. Hlavní surovinou pro případu soutěžních receptů byly rybí produkty značky Rio Mare.

číst dále ...

O chlup zdravější Vánoce

Vánoce jsou čas hodování a setkávání se s blízkými i přáteli. Nechte se inspirovat a obměňte letos svůj tác s cukrovím. Připravte rodině i návštěvám originální, a především zdravější cukroví. Můžete své hosty nechat hádat, z čeho jsou lahodné kuličky i zdánlivé linecké cukroví připraveno. Uvidíte, že budou překvapeni.

číst dále ...

Fenomén jménem hranolka

Díky zámořským objevům Kryštofa Kolumba se z Jižní Ameriky dostaly brambory do Evropy – a o pár století později Evropané na oplátku zase přivezli Američanům hranolky… Smažená pochoutka je dnes neodmyslitelnou součástí jídelníčku a znají ji lidé po celém světě.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy