REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Salpikón (Salpicón)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Příloha salátového charakteru, zvaná též “Salmagundi” pocházející z Mexika.


Ingredience:
1,5 kgsyrového vepřového jazyka
2,5 lvody
1 ksceleru
1 ksmrkve
1 kscibule
2 lžícebílého vinného octa
1 lžičkanedrcené dobromysli
1 lžičkasoli
1/2 lžičkycelého černého pepře
1/4 lžičkykmínu
petrželka
trhané listy hlávkového salátu
cibule nakrájená a kolečka na ozdobu
Na jazykovou marinádu:
6 lžicoleje
4 lžícebílého vinného octa
1 lžičkadobromysli
1/2 lžičkysoli
1/4 lžičkypepře
1 ksna velmi jedno nasekané cibule
Na vařenou zeleninu:
12-16 ksmalých brambor
6 kscelých očištěných mrkví
6 kscelých očištěných ředkví vodnic
3 ksstředně velké cukiny nebo lilky
2 lžícebílého vinného octa
2 lžíceoleje
vývar z jazyka
sůl

Postup:

1. Jazyk důkladně omyjeme pod studenou tekoucí vodou a okapaný dáme do velkého hrnce, přidáme vodu, mrkev, cibuli, celer, ocet, sůl, pepř, dobromysl a kmín, přikryté přivedeme k varu, zdroj tepla ztlumíme a vše vaříme 2,5-3 hodiny, až je maso měkké, pak ho necháme ve vývaru vychladnout
2. Jazyk vyjmeme z vývaru, který uchováme na další použití, jazyk oloupeme a odstraníme tuk a kůstky, pak jej nakrájíme na tenké plátky, které vyskládáme do hluboké mísy, přelijeme jazykovou marinádou a přikryté necháme přes noc v lednici marinovat
3. Vývar scedíme a sebereme tuk, scezený vývar použijeme k uvaření zeleniny
4. Pokrm servírujeme tak, že velkou mísu bohatě pokryjeme potrhanými listy salátu, na ně vyskládáme plátky jazyka vyjmuté z marinády a pak vařenou zeleninu; salát přelijeme veškerou jazykovou marinádou a dostatkem zeleninové marinády (vývarem se zeleniny), aby salát nebyl suchý, ozdobíme listy salátu, petrželkou a kolečky cibule.

Příprava jazykové marinády:
1. Ne jemno nasekanou cibuli promícháme s olejem a bílým vinným octem
2. Marinádu dochutíme solí, pepřem a kolečky cibule.

Příprava vařené zeleniny: 1. Ve vývaru od jazyka uvaříme očištěné mrkve, ředkve vodnice, po uvaření zeleninu vyjmeme a uchováme
2. Oloupeme malé brambůrky a uvaříme je ve vývaru z jazyka také doměkka, sejeme nádobu ze zdroje tepla, přidáme vařenou mrkev, vodnici, 2 lžíce oleje a 2 lžíce vinného octa, zamícháme a necháme přes noc luhovat (pokud přes noc vývar zrosolovatí, mírně ho přihřejeme, abychom mohli zeleninu vyjmout)
3. Ve zvláštním hrnci a slané vodě bez pokličky uvaříme 3 ks cukiny nebo lilky doměkka a to rozříznuté na půl po délce, uvařené vyjmeme a rychle zchladíme ve studené vodě, opatrně scedíme, pokapeme olejem a přikryté uchováme do použití
4. Na mísu s jazykem servírujeme zeleninu důkladně okapanou!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy