Řasy wakame jsou nedílnou součástí japonské kuchyně. Přidávají se do japonské polévky miso, jde o přílohu k sushi, využívají se na saláty atd. Na českém trhu se dají koupit sušené nebo zmražené. Řasy wakame mají vysoký obsah vlákniny, jódu, hořčíku, sodíku, železa. Své konzumenty si našli i u nás, často je používá vegetariánská kuchyně. Jde také o vhodnou potravinu při dietě.
Ingredience:
300 g | zmražených řas wakame |
20 g | sušeného jidášova ucha |
1 ks | červená paprika |
1 ks | chilli paprička |
sezamové semínko | |
sojová omáčka | |
sezamový olej | |
rýžový ocet | |
wei-su | |
voda | |
cukr |
Postup:
- Předem namočené jidášovo ucho nakrájíme na tenké nudličky.
- Červenou papriku zbavíme semínek, nakrájíme na nudličky.
- Promícháme s rozmraženými řasami wakame, přidáme nasekanou chilli papričku, ochutíme sojovou omáčkou, wei-su, zakápneme sezamovým olejem, rýžovým octem přidáme podle chuti cukr, promícháme a necháme v lednici rozležet.
- Při podávání posypeme salát sezamovými semínky.
Text i foto: D. Marounek
Salát z ledového salátu, pekinského zelí, rukoly a ředkviček
Salát z topinamburů a paprik