Podle tohoto receptu připravený, dobře vychlazený salát podáváme jako přílohu, nejlépe k asijským pokrmům, nebo ho můžeme servírovat jako lehkou večeři například s opečenými plátky bagety nebo toustového chleba.
Ingredience:
6-8 ks | stonků řapíkatého celeru |
2 ks | stroužky jemně utřeného česneku |
1 ks | 10 cm pórku (zelená část) |
1/2 ks | červené papriky |
2 lžíce | sezamového semínka |
2 lžíce | olivového oleje |
1 lžíce | sójové omáčky |
1 lžička | vinného octa |
cukr | |
sůl |
Postup:
- Řapíky celeru omyjeme, z vnější strany stáhneme vlákna, řapíky nakrájíme na tenké plátky, pórek nakrájíme na kolečka, papriku na proužky.
- Zeleninu promícháme se solí a cukrem, necháme 1 hodinu odležet.
- V misce rozmícháme olej, se sójovou omáčkou, vinným octem a česnekem. Zálivkou zalijeme salát a necháme vychladit.
- Salát rozdělíme do misek, posypeme sezamovým semínkem, podáváme jako přílohu, k asijským pokrmům, nebo lehkou večeři.
Text i foto: D. Marounek