Černá čočka je výborná právě na saláty. Nazývá se rovněž beluga, protože připomíná kaviár vyzy velké (Huso huso), jejíž ruský název je běluga, beluga. Recept na uvařenou černou čočkou servírovanou s na kostičky nakrájeným sýrem a proužky sušených rajčat, dochucený zálivkou z vinného octa, olivového oleje, soli a chilli koření.
Ingredience:
250 g | černé čočky |
150 g | kozího sýru (lze nahradit třeba balkánským sýrem) |
100 g | sušených rajčat |
bílý vinný ocet | |
olivový olej | |
chilli | |
sůl |
Postup:
- Černou čočku zalijeme vodou, mírně osolíme, vaříme na mírném plameni 15 minut.
- Čočku scedíme, propláchneme a necháme okapat a vychladnout.
- Uvařenou čočku promícháme s na kostičky nakrájeným sýrem, proužky sušených rajčat.
- Ochutíme chilli, solí, olivovým olejem a vinným octem.
- Salát necháme vychladit a podáváme.
Text i foto: D. Marounek