Salát z nakrájených paprik, rajčat, avokáda a cukety, zalitý dochucenou zálivkou.
Ingredience:
Rozpočet pro 4 osoby: | |
1 ks | větší cibule |
1 ks | zelené papriky |
1 ks | mladé cukety |
1 ks | malého avokáda |
4 ks | rajčat |
citrónová šťáva | |
Zálivka: | |
2 ks | rajčat |
1 lžíce | rajčatového protlaku |
1 lžíce | oleje |
2 ks | stroužků česneku |
šťáva z 1/2 citrónu | |
čerstvé oregano | |
čerstvý tymián | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Avokádo oloupeme, rozkrojíme, zbavíme pecky, nakrájíme na tenké plátky a zakapeme citrónovou šťávou
2. Papriku omyjeme, zbavíme semen a nakrájíme na tenčí nudličky
3. Omytá rajčata nakrájíme na tenké plátky
4. Očištěnou cibuli nakrájíme na kolečka a oloupanou cuketu na tenčí nudličky
5. Vše vložíme do mísy a zlehka promícháme
6. Rozmixujeme oloupaná rajčata, rajčatový protlak, olej, citrónovou šťávu a dochutíme nasekaným oreganem, tymiánem, mletým pepřem, solí a nadrobno nakrájeným česnekem
7. Zeleninu v míse zalijeme zálivkou a zlehka promícháme.
– Rajčatovou zálivku můžeme použít i k jiné zelenině(hrášku, chřestu, salátové okurce, vařeným fazolkám a doplněnou vařeným vajíčkem nebo nakrájenou šunkou, sýrem).- Tmavé až černé avokádo je chutnější než zelené a dužinu po naříznutí je nutné hned zakapat citrónovou šťávou, aby nám nezhnědla.- Na dotek kupujeme plod pružný, ne příliš měkký ani tvrdý.
Poznámka:– Na salát používáme velkou mísu (porcelánovou, skleněnou), abychom mohli salát snadno a dobře promíchat.