REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Salát s rajčatovou zálivkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Salát z nakrájených paprik, rajčat, avokáda a cukety, zalitý dochucenou zálivkou.


Ingredience:
Rozpočet pro 4 osoby:
1 ksvětší cibule
1 kszelené papriky
1 ksmladé cukety
1 ksmalého avokáda
4 ksrajčat
citrónová šťáva
Zálivka:
2 ksrajčat
1 lžícerajčatového protlaku
1 lžíceoleje
2 ksstroužků česneku
šťáva z 1/2 citrónu
čerstvé oregano
čerstvý tymián
mletý pepř
sůl

Postup:

1. Avokádo oloupeme, rozkrojíme, zbavíme pecky, nakrájíme na tenké plátky a zakapeme citrónovou šťávou
2. Papriku omyjeme, zbavíme semen a nakrájíme na tenčí nudličky
3. Omytá rajčata nakrájíme na tenké plátky
4. Očištěnou cibuli nakrájíme na kolečka a oloupanou cuketu na tenčí nudličky
5. Vše vložíme do mísy a zlehka promícháme
6. Rozmixujeme oloupaná rajčata, rajčatový protlak, olej, citrónovou šťávu a dochutíme nasekaným oreganem, tymiánem, mletým pepřem, solí a nadrobno nakrájeným česnekem
7. Zeleninu v míse zalijeme zálivkou a zlehka promícháme.

Doporučení:

– Rajčatovou zálivku můžeme použít i k jiné zelenině(hrášku, chřestu, salátové okurce, vařeným fazolkám a doplněnou vařeným vajíčkem nebo nakrájenou šunkou, sýrem).- Tmavé až černé avokádo je chutnější než zelené a dužinu po naříznutí je nutné hned zakapat citrónovou šťávou, aby nám nezhnědla.- Na dotek kupujeme plod pružný, ne příliš měkký ani tvrdý.

Poznámka:

– Na salát používáme velkou mísu (porcelánovou, skleněnou), abychom mohli salát snadno a dobře promíchat.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy