Bohušovický SKYR slouží nejen jako bílkovinami nabitá svačina, ale také jako ingredience, která má své místo ve sladkých i slaných receptech. Hodí se do salátů, jako dresink do wrapů i do různých koláčů a buchet. Pro inspiraci přinášíme například tento recept na salát s brokolicí.
Ingredience:
Ingredience (na 1 porci): | |
150 g | kuřecího masa |
130 g | kukuřice, konzervované nebo vařené |
100 g | brokolice |
2 menší hrsti | čerstvých listů baby špenátu |
1 lžíce | nasekané čerstvé máty |
1/2 ks | pomeranče nebo jablka |
1/4 ks | granátového jablka |
1/4 ks | červené cibule |
1/4 ks | avokáda |
koření na maso dle chuti | |
šťáva z 1/2 ks citrónu | |
citrónová kůra | |
olivový olej | |
pepř | |
sůl | |
Na zálivku: | |
60 g | bohušovického SKYRU natur |
1 čajová lžička | dijonské hořčice |
pár kapek citrónové šťávy | |
bylinky podle chuti | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Brokolici rozeberte na růžičky, promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem. Rozložte ji na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct do trouby rozehřáté na 180 °C. Pečte zhruba 20 minut, dokud nebude opečená dokřupava a dozlatova.
- Mezi tím si připravte maso, které potřete olejem, osolte, opepřete a dejte na rozpálenou suchou pánev. Opékejte 2 minuty z každé strany a potom dejte na 5 minut do trouby vedle brokolice. Pečte asi 5 minut, dokud nebude propečené.
- Když je kuře hotové, přendejte jej na talíř a nechte odpočinout. Až vychladne, nakrájejte ho na kousky. Brokolici přendejte do velké mísy a promíchejte s kůrou a šťávou z citrónu. Dejte stranou vychladnout.
- Do misky k brokolici přidejte natrhané špenátové listy, cibuli nakrájenou najemno, kukuřici, kousky pomeranče nebo jablka, granátové jablko, mátu a vychladlé kuřecí maso. V malé mističce vedle si smíchejte SKYR s hořčicí, promíchejte, zakápněte pár kapkami citrónové šťávy a dle chuti dochuťte solí a pepřem. Dresink následně přelijte do mísy k salátu a jemně promíchejte, aby se chutě spojily. Servírujte s nakrájenými plátky avokáda navrchu.
zdroj: www.skyrcz.cz