REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Salát Ceasar s kuřecím masem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Legenda obědových salátů je právě salát Caesar. Často se tento salát doplňuje právě opečenými kousky nebo plátky kuřecího masa. Základ na salát připravujeme z hlávky římského salátu a zálivky, zdobíme chlebovými krutony a hoblinkami sýra.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
2 kshlávky římského salátu
2 ksvětší kuřecí prsní řízky
nejlépe čerstvě namletý černý pepř
sůl
olej na opečení masa
Ostatní:
3-5 ksstroužků česneku
1/2 ksčerstvé bagety
50 gparmazánu v celku
olej na opečení krutonů
Na zálivku:
100-150 mlolivového oleje
2-3 lžičkydijonské hořčice
1 lžičkastrouhaného parmazánu
1 lžičkaworcesterské omáčky
2 ksančoviček (sardelek v oleji)
2 ksžloutky
šťáva z 1 ks citrónu

Postup:

1. Nejprve si připravíme zálivku; všechny suroviny spolu promícháme (měly by mít pokojovou teplotu), tekutinu nalijeme do nádoby mixéru a krátce prošleháme, vznikne hladká směs podobná majonéze
2. Připravíme si krutony; kostičky bagety opečeme na sucho nebo na troše olivového oleje v troubě vyhřáté na 200 °C
3. Kuřecí maso nakrájíme na tenké plátky a opečeme ho zprudka na rozpáleném olivovém oleji na pánvi, kde jsme před tím opékali krutony, maso jemně osolíme a okořeníme pepřem, v případě nutnosti přidáme pár kapek oleje, zaklopíme a necháme, na sníženém zdroji tepla, několik minut dopéci, výpek pak můžeme přimíchat do zálivky
4. Jednotlivé listy salátu důkladně propláchneme pod studenou tekoucí vodou a okapaný natrháme nebo nakrájíme na úhledné kousky
5. Do salátu opatrně zamícháme křupavé krutony, zalijeme zálivkou, poklademe plátky opečeného kuřecího masa a nakonec jednotlivé porce posypeme hoblinkami parmazánu.

Poznámka:

Původní salát Caesar obsahoval pouze listy římského hlávkového salátu, kousky sardelek, česnek, parmazán, natvrdo uvařená vejce, olivový olej, worcesterskou omáčku, citronovou šťávu a osmažené kousíčky bílého chleba. Takový recept vymyslel 4. července 1924 jistý Caesar Cardini v mexickém městě Tijuana. Byl to tedy recept bez kuřecího masa, který je dnes tak populární po celé Evropě.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Jak na „Luxus za pár korun“? To prozradí Jiří Halamka od 16. května na TV Paprika

Znáte Jirku Halamku? A víte, že si s ním můžete opět zavařit? Televizní stanice TV Paprika totiž uvádí nový kulinární pořad, který bude opět pod taktovkou oblíbeného kuchaře. Jirka předvede svůj kulinářský um, přičemž ukáže, jak snadno lze připravit báječnou večeři z obyčejných surovin, které máme běžně ve spíži. V pořadu „Luxus za pár korun“ se budete moci inspirovat, jak z tradičních ingrediencí připravit pokrmy, které ze všedních dnů vytvoří ty, jež si budete pamatovat.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy