REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Salát Ceasar s kuřecím masem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Legenda obědových salátů je právě salát Caesar. Často se tento salát doplňuje právě opečenými kousky nebo plátky kuřecího masa. Základ na salát připravujeme z hlávky římského salátu a zálivky, zdobíme chlebovými krutony a hoblinkami sýra.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
2 kshlávky římského salátu
2 ksvětší kuřecí prsní řízky
nejlépe čerstvě namletý černý pepř
sůl
olej na opečení masa
Ostatní:
3-5 ksstroužků česneku
1/2 ksčerstvé bagety
50 gparmazánu v celku
olej na opečení krutonů
Na zálivku:
100-150 mlolivového oleje
2-3 lžičkydijonské hořčice
1 lžičkastrouhaného parmazánu
1 lžičkaworcesterské omáčky
2 ksančoviček (sardelek v oleji)
2 ksžloutky
šťáva z 1 ks citrónu

Postup:

1. Nejprve si připravíme zálivku; všechny suroviny spolu promícháme (měly by mít pokojovou teplotu), tekutinu nalijeme do nádoby mixéru a krátce prošleháme, vznikne hladká směs podobná majonéze
2. Připravíme si krutony; kostičky bagety opečeme na sucho nebo na troše olivového oleje v troubě vyhřáté na 200 °C
3. Kuřecí maso nakrájíme na tenké plátky a opečeme ho zprudka na rozpáleném olivovém oleji na pánvi, kde jsme před tím opékali krutony, maso jemně osolíme a okořeníme pepřem, v případě nutnosti přidáme pár kapek oleje, zaklopíme a necháme, na sníženém zdroji tepla, několik minut dopéci, výpek pak můžeme přimíchat do zálivky
4. Jednotlivé listy salátu důkladně propláchneme pod studenou tekoucí vodou a okapaný natrháme nebo nakrájíme na úhledné kousky
5. Do salátu opatrně zamícháme křupavé krutony, zalijeme zálivkou, poklademe plátky opečeného kuřecího masa a nakonec jednotlivé porce posypeme hoblinkami parmazánu.

Poznámka:

Původní salát Caesar obsahoval pouze listy římského hlávkového salátu, kousky sardelek, česnek, parmazán, natvrdo uvařená vejce, olivový olej, worcesterskou omáčku, citronovou šťávu a osmažené kousíčky bílého chleba. Takový recept vymyslel 4. července 1924 jistý Caesar Cardini v mexickém městě Tijuana. Byl to tedy recept bez kuřecího masa, který je dnes tak populární po celé Evropě.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy