Legenda obědových salátů je právě salát Caesar. Často se tento salát doplňuje právě opečenými kousky nebo plátky kuřecího masa. Základ na salát připravujeme z hlávky římského salátu a zálivky, zdobíme chlebovými krutony a hoblinkami sýra.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
2 ks | hlávky římského salátu |
2 ks | větší kuřecí prsní řízky |
nejlépe čerstvě namletý černý pepř | |
sůl | |
olej na opečení masa | |
Ostatní: | |
3-5 ks | stroužků česneku |
1/2 ks | čerstvé bagety |
50 g | parmazánu v celku |
olej na opečení krutonů | |
Na zálivku: | |
100-150 ml | olivového oleje |
2-3 lžičky | dijonské hořčice |
1 lžička | strouhaného parmazánu |
1 lžička | worcesterské omáčky |
2 ks | ančoviček (sardelek v oleji) |
2 ks | žloutky |
šťáva z 1 ks citrónu |
Postup:
1. Nejprve si připravíme zálivku; všechny suroviny spolu promícháme (měly by mít pokojovou teplotu), tekutinu nalijeme do nádoby mixéru a krátce prošleháme, vznikne hladká směs podobná majonéze
2. Připravíme si krutony; kostičky bagety opečeme na sucho nebo na troše olivového oleje v troubě vyhřáté na 200 °C
3. Kuřecí maso nakrájíme na tenké plátky a opečeme ho zprudka na rozpáleném olivovém oleji na pánvi, kde jsme před tím opékali krutony, maso jemně osolíme a okořeníme pepřem, v případě nutnosti přidáme pár kapek oleje, zaklopíme a necháme, na sníženém zdroji tepla, několik minut dopéci, výpek pak můžeme přimíchat do zálivky
4. Jednotlivé listy salátu důkladně propláchneme pod studenou tekoucí vodou a okapaný natrháme nebo nakrájíme na úhledné kousky
5. Do salátu opatrně zamícháme křupavé krutony, zalijeme zálivkou, poklademe plátky opečeného kuřecího masa a nakonec jednotlivé porce posypeme hoblinkami parmazánu.
Původní salát Caesar obsahoval pouze listy římského hlávkového salátu, kousky sardelek, česnek, parmazán, natvrdo uvařená vejce, olivový olej, worcesterskou omáčku, citronovou šťávu a osmažené kousíčky bílého chleba. Takový recept vymyslel 4. července 1924 jistý Caesar Cardini v mexickém městě Tijuana. Byl to tedy recept bez kuřecího masa, který je dnes tak populární po celé Evropě.