Knedlíčky z povařené rýže a dalších ingrediencí, opečené na oleji a servírované s rajskou omáčkou.
Ingredience:
Na knedlíčky: | |
200 g | rýže |
2 lžíce | nasekané petrželky |
2 ks | vejce |
strouhanka | |
máslo | |
voda | |
sůl | |
olej na smažení | |
Na rajskou omáčku: | |
1 l | vody |
100 ml | rajčatového protlaku |
5 ks | kuliček černého pepře |
3 ks | kuličky nového koření |
2 ks | bobkové listy |
1 ks | celé skořice |
1 ks | cibule |
3 lžíce | hladké mouky |
3 lžíce | másla |
ocet | |
cukr | |
sůl |
Postup:
1. Rýži rozvaříme v mírně osolené vodě doměkka a necháme vychladnout
2. Šťouchadlem rozmělníme na kaši, přidáme vejce, máslo, sekanou petrželku, osolíme a opepříme, popřípadě zahustíme strouhankou
3. Tvoříme malé knedlíčky, které osmažíme dozlatova na oleji
4. Na talíři přelijeme knedlíčky rajskou omáčkou a podáváme.
Příprava rajské omáčky:
1. Do vody vložíme kuličky nového koření a pepře, celou cibuli, bobkové listy a skořici
2. Přilijeme rajský protlak a vaříme 20 minut
3. Připravíme jíšku tak, že na másle, za stálého míchání, orestujeme hladkou mouku
4. Jíšku pak pozvolna zamícháme do hotové omáčky a provařujeme (na mírném ohni), za stálého míchání, cca 10 minut 5. Dochutíme solí, octem a cukrem, chvíli provaříme a pak hotovou omáčku přecedíme.
Příprava jíšky viz: Jíška.
Poznámka:Autor receptu: Dalibor Marounek