Jednoduchý, hodně starý recept z den předem uvařených, nastrouhaných brambor, hrubé mouky, mléka a sádla. Pochází ze Šumavy.
Ingredience:
1 kg | brambor |
150 g | hrubé mouky |
1 dl | mléka |
sádlo | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Den předem uvařené brambory oloupeme, nastrouháme na hrubé nudličky, osolíme a na vále promícháme s hrubou moukou, aby vznikly drobinky
2. Drobinky rozložíme na vymaštěný plech, vložíme do vyhřáté trouby, pečeme za občasného promíchání vidličkou, aby se neslepily do světle hněda
3. Upečené nasypeme do mísy, pokropíme troškou mléka, misku přiklopíme, aby změkly
4. Drobinky nasypeme na talíř, omastíme rozpuštěným máslem, nebo osmaženou cibulkou na sádle, podáváme s kysaným zelím nebo čalamádou.