Podušené hovězí maso servírované podlité omáčkou ze šťávy, rajského protlaku a vína.
Ingredience:
1 kg | hovězího roštěnce |
2 ks | cibule |
1 dcl | bílého vína |
1 dcl | rajského protlaku |
mletá červená paprika | |
mletý černý pepř | |
sůl | |
sádlo | |
hladká mouka | |
voda | |
sádlo | |
tuk |
Postup:
1. Maso opláchneme, nakrájíme na plátky, nařízneme okraje, naklepeme, osolíme a mírně opepříme
2. Takto připravené plátky zprudka orestujeme po obou stranách v hrnci na rozpáleném tuku
3. Maso vyjmeme, přidáme cibuli nakrájenou nadrobno, kterou na výpeku orestujeme dorůžova, potom přidáme mletou papriku, rajský protlak a přilijeme vlažnou vodu
4. Do základu vložíme opět maso, přikryjeme poklicí a dusíme doměkka, dusíme asi 90 minut
5. Měkké maso vyjmeme a dáme do čistého hrnce, šťávu zahustíme jíškou z hladké mouky a sádla, zředíme vlažnou vodou, dobře rozmícháme a vaříme asi 30 minut, před koncem varu přidáme bílé víno a dle chuti přisolíme
6. Hotovou omáčku přecedíme na maso, vše společně krátce povaříme.
Vhodné přílohy: Houskový knedlík nebo vařené brambory.
Poznámka:Příprava jíšky viz. recept: Jíška.