V celku nebo i bez pecek vyskládané švestky do zavařovacích sklenic, zalité převařenou studenou vodou, doplněné o cukr, sterilované.
Ingredience:
1 kg a více | švestek |
převařená voda | |
zavařovací sklenice s víčky |
Postup:
1. Nejprve si převaříme vodu (raději více, než méně) a necháme ji vychladnout
2. Švestky důkladně omyjeme, zbavíme stopek a buď je zavařujeme v celku, nebo je přepůlíme a vypeckujeme (záleží na tom, k čemu je budeme používat, zda do buchet, nebo jako přílohu)
3. Vyskládáme je do čistých zavařovacích sklenic, zalijeme vychlazenou převařenou vodou
4. Do každé sklenice dáme 3-4 lžíce cukru, záleží na zralosti švestek
5. Důkladně uzavřené sklenice sterilujeme 20 minut při teplotě 80 °C
6. Kompoty vytáhneme a necháme 5 minut obrácené dnem vzhůru, pak je otočíme a necháme úplně vychladnout.