Smetanová omáčka hustší konzistence, lze jí nahradit pravou svíčkovou!
Ingredience:
2 ks | kostek hovězího vývaru |
50 g | slaniny bez kůže |
4 ks | mrkve |
2 ks | petržele |
1 ks | menšího celeru |
2 ks | cibule |
3 ks | bobkového listu |
7 ks | kuliček pepře |
4 ks | kuliček nového koření |
200 ml | sladké smetany |
1 lžíce | másla |
hladká mouka | |
citrónová šťáva | |
voda na podlití | |
cukr | |
tuk | |
sůl |
Postup:
1. Slaninu pokrájíme na kostičky, zeleninu umyjeme a nastrouháme na hrubo
2. Na tuku orestujeme na kostička nakrájenou cibuli, přidáme koření a nakonec ostatní nastrouhanou zeleninu, vše ještě chvíli restujeme
3. Podlijeme vodou, přidáme kostku vývaru a dáme vařit na cca 30 minut
4. Vytáhneme koření a omáčku rozmixujeme nejlépe ponorným mixérem
5. Dáme opět vařit, přidáme smetanu a za stálého míchání chvíli povaříme, dochutíme solí, cukrem a citrónovou šťávou, zjemníme lžící másla
6. V případě potřeby můžeme hotovou omáčku zahustit hladkou moukou rozmíchanou v malém množství studené vody.