Vynikající klobásy z rybího masa, jsou sice pracné, ale výsledek stojí za to!
Ingredience:
Suroviny na 12 kg klobás: | |
6 kg | vykostěného rybího masa, nejlepší je ze sumců a kaprů |
4 kg | vepřového bůčku |
2 kg | hovězího prátu |
200 g | soli |
60 g | sladké papriky |
50 g | pepře |
50 g | česneku |
25g | pálivé papriky |
10 g | majoránky |
10 g | kmínu |
1,5 l | převařené vody |
6 ks | syrových vajec |
vepřová střeva | |
plnička na klobásy |
Postup:
1. Rybí maso stáhneme z kůže a zbavíme kostí, kusy masa kde jsou menší kostičky, třeba maso z ocasu, povaříme 5 minut a pak pomeleme na strojku, pomeleme i ostatní syrové maso
2. Rybí maso promícháme z umletým bůčkem a spojkou – hovězím prátem, přidáme všechno koření, prolisovaný česnek, vejce, zalijeme převařenou vodou a důkladně vše prohněteme a promícháme
3. Směs necháme nejméně 8 hodin odpočinout, druhý den ji naplníme plničkou na klobásy do vepřových střev (běžně se dají koupit v kvalitních řeznictvích)
4. Klobásy pověsíme do vyhřáté udírny a udíme 3-4 hodiny teplým kouřem při 75-80 °C.
Vše o uzení se dozvíte v naší škole vaření v článcích zde: Udíme.
Poznámka:Autor receptu: Dalibor Marounek