Původní recept pochází 18 století a má do dnešní podoby řadu obměn. Polévku už jedli Napoleonovi vojáci. Tento recept vymyslel hrabě B. Rumford (vlastním jménem Benjamin Thompson), který začal experimentovat s hustými polévkami, aby zasytil armádu a lid před hladomorem který, díky tehdejší neúrodě, hrozil v Bavorsku. Brzy si získala popularitu v celé Evropě a Benjamin Thornsen si za ní vysloužil titul hrabě Rumford. Panstvo ji začalo vařit zdarma pro chudé a žebráky. Dnes je i na jídelničku moderních charitativních organizací. O ,,rumfordské polévce” se zmiňuje i Božena Němcová v knize V zámku a podzámčí.
Ingredience:
1 kg | hovězích nebo vepřových kostí |
200 g | žlutého hrachu |
200 g | brambor |
200 g | krup |
1-2 ks | cibule |
2 ks | mrkve |
1/2 ks | celeru |
majoránka | |
česnek | |
pepř | |
voda | |
sůl |
Postup:
- Kost zalijeme vodou, osolíme a na mírném plameni vaříme, až jde maso od kosti, tak 30 minut před koncem přidáme celer, mrkev a cibuli.
- V dalším hrnci uvaříme doměkka zvlášť hrách a kroupy. Vývar přecedíme přes sítko.
- Uvařený hrách umeleme nebo rozmixujeme na kaši, kroupy propláchneme vodou.
- Do teplého vývaru přidáme rozemletý hrách, kroupy a nakrájené brambory, vaříme, až jsou brambory měkké.
- Nakonec do polévky přidáme nakrájenou mrkev a celer, ochutíme česnekem a majoránkou, dochutíme solí a pepřem.
Podáváme s chlebem.
Poznámka:Recept nám poslal Dalibor Marounek