Šneci z kynutého těsta plnění tvarohovou náplní, dozlatova upečení.
Ingredience:
500 g | polohrubé mouky |
50 g | cukru krupice |
50 g | tuku |
30 g | droždí |
1 ks | vejce |
1 ks | sačku vanilkového cukru |
250 ml | mléka |
špetka strouhané citronové kůry | |
špetka soli | |
hladká mouka na vál | |
tuk na vymazání formy | |
Na náplň: | |
1/2 ks | sáčku vanilkového pudinku |
250 g | měkkého tvarohu z papíru |
70 g | rozinek |
60 g | cukru krupice |
1 ks | vejce |
Postup:
1. Z rozdrobeného droždí, lžičky krupicového cukru, lžíce vlažného mléka a lžíce polohrubé mouky připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout
2. Do mísy dáme zbylou prosátou polohrubou mouku se solí, zbylý krupicový cukr, vanilkový cukr, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, vejce, vzešlý kvásek, zchladlý rozpuštěný tuk, zbylé vlažné mléko, vše promícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout
3. Měkký tvaroh rozmícháme s vanilkovým pudinkovým práškem, vejcem, krupicovým cukrem a omytými rozinkami
4. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na silnější obdélníkový plát, který potřeme připravenou tvarohovou náplní a opatrně svineme
5. Pak závin nakrájíme na plátky, šneky rozložíme do tukem vymazané formy, vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme dozlatova (asi 35 minut).
Náplň lze libovolně obměňovat, skvělá je skořicová, čokoládová …