Zprudka na oleji orestované roštěnky okořeněné, osolené, lehce poprášené moukou, pak podušené zalité vývarem spolu se zeleninou, servírované přelité zahuštěnou šťávou ochucenou kyselou okurkou, citrónem a smetanou.
Ingredience:
600-800 g | roštěnek |
3 dl | hovězího vývaru |
2 dl | sladké smetany |
2 ks | kyselé okurky |
1 ks | mrkev |
1 ks | cibule |
1/2 ks | celeru |
citronová šťáva | |
hladká mouka | |
worchestr | |
pepř | |
olej | |
sůl |
Postup:
- Roštěnky lehce naklepeme, na okraji nařízneme, aby se nekroutily, osolíme, opepříme, lehce poprášíme moukou
- Ve větším hrnci rozpálíme olej, vložíme roštěnky, opečeme z každé strany 4-5 minut, odložíme stranou.
- Do šťávy po pečení přidáme nakrájenou cibuli, kořenovou zeleninu, lehce orestujeme
- Roštěnky vrátíme zpět do hrnce, podlijeme vývarem, osolíme, opepříme, zakápneme worchestrem, dusíme na mírném plameni do měkka
- Když roštěnky změknou, necháme odpařit část šťávy, přidáme nakrájené okurky, zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali lžíci hladké mouky, necháme chvíli provařit
- Hotovou šťávu dochutíme citronovou šťávou, případně dosolíme, opepříme
- Roštěnky na talíři přelijeme omáčkou a podáváme například s vřenými brambory nebo rýží.