Klasická piškotová roláda upečená v troubě, plněná po vychladnutí vyšlehanou smetanou a kousky jahod. Servírovaná po ztuhnutí v lednici nakrájená na kolečka.
Ingredience:
60 g | hladké pšeničné mouky |
60 g | polohrubé pšeničné mouky |
90 g | krystalového cukru |
3 ks | Dr. Vejce s vitamínem D |
3 lžíce | rozpuštěného másla |
2 lžíce | vody |
špetka soli | |
Na krém: | |
250 ml | smetany ke šlehání |
5-6 ks | jahod |
Ostatní: | |
papír na pečení |
Postup:
- Nejdříve si oddělíme žloutky od bílků. Bílky ušleháme se špetkou soli (trvá to cca 4 minuty) a následně přidáme cukr a vyšleháme do pevného sněhu. Zmírníme otáčky na mixéru a postupně přidáme žloutky, rozpuštěné máslo a vodu. Do vzniklé směsi pak zlehka vmícháme hladkou i polohrubou mouku.
- Připravíme si plech s pečícím papírem a rovnoměrně na ni směs rozetřeme.
- Pečeme cca 15 minut na 160 °C.
- Po vyjmutí z trouby roládu i s pečícím papírem zarolujeme, zabalíme do utěrky a necháme zchladnout. Mezitím si vyšleháme smetanu.
- Vyndáme roládu z utěrky, sejmeme pečící papír a rovnoměrně na ni naneseme vyšlehanou smetanu. Posypeme na kousky nakrájenými jahodami a zarolujeme.
- Necháme odležet 1–2 hodiny v chladu.
- Roládu podáváme nakrájenou na plátky.