Roláda připravená z očištěné vepřové pečeně, naplněná směsí z orestovaného česneku, cibule, oliv, fíků …, upečená doměkka.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
800 g | vepřové pečeně bez kosti |
150 g | strouhanky |
100 g | sušených fíků |
50 g | zelených oliv |
50 g | mandlí |
4 lžíce | olivového oleje |
1 lžíce | nasekané zelené petrželky |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | žloutku |
1 ks | cibule |
citronová šťáva z 1/2 ks citrónu | |
mletý černý pepř | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Pro kuchyňskou úpravu připravené, omyté a osušené maso rozkrojíme a opatrně naklepeme tak, abychom vytvořily co největší plát
2. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, stroužky česneku utřeme, fíky, mandle a olivy nakrájíme na malé kousky
3. Na pánvi na rozpáleném oleji necháme cibuli a česnek mírně zesklovatět, pánev odstavíme a k orestované zelenině přidáme olivy, mandle, fíky, petrželku a žloutek, vše zakápneme citronovou šťávou a zahustíme strouhankou, podle chutí dochutíme solí a pepřem
4. Plát masa potřeme připravenou směsí, maso zavineme jako roládu a převážeme provázkem nebo zajistíme špejlemi či párátky
5. Na pekáč vymazaný olejem položíme roládu, lehce pokrm podlijeme vodou a vložíme do vyhřáté trouby, pečeme v trouby vyhřáté na 180 °C tak 45 minut
6. Upečenou roládu necháme mimo troubu 5 minut odpočinout, pak ji nakrájíme na plátky.
Roládu můžeme upéci v alobalu, předejdeme tak případnému vysušení.
Poznámka:Vhodnou přílohou k takto upečenému masu jsou pečené brambory.