REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Roláda plněná fíky a mandelmi

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Roláda připravená z očištěné vepřové pečeně, naplněná směsí z orestovaného česneku, cibule, oliv, fíků …, upečená doměkka.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
800 gvepřové pečeně bez kosti
150 gstrouhanky
100 gsušených fíků
50 gzelených oliv
50 gmandlí
4 lžíceolivového oleje
1 lžícenasekané zelené petrželky
2 ksstroužky česneku
1 ksžloutku
1 kscibule
citronová šťáva z 1/2 ks citrónu
mletý černý pepř
voda
sůl

Postup:

1. Pro kuchyňskou úpravu připravené, omyté a osušené maso rozkrojíme a opatrně naklepeme tak, abychom vytvořily co největší plát
2. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, stroužky česneku utřeme, fíky, mandle a olivy nakrájíme na malé kousky
3. Na pánvi na rozpáleném oleji necháme cibuli a česnek mírně zesklovatět, pánev odstavíme a k orestované zelenině přidáme olivy, mandle, fíky, petrželku a žloutek, vše zakápneme citronovou šťávou a zahustíme strouhankou, podle chutí dochutíme solí a pepřem
4. Plát masa potřeme připravenou směsí, maso zavineme jako roládu a převážeme provázkem nebo zajistíme špejlemi či párátky
5. Na pekáč vymazaný olejem položíme roládu, lehce pokrm podlijeme vodou a vložíme do vyhřáté trouby, pečeme v trouby vyhřáté na 180 °C tak 45 minut
6. Upečenou roládu necháme mimo troubu 5 minut odpočinout, pak ji nakrájíme na plátky.

Doporučení:

Roládu můžeme upéci v alobalu, předejdeme tak případnému vysušení.

Poznámka:

Vhodnou přílohou k takto upečenému masu jsou pečené brambory.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Mouky s přidanou hodnotou. Inspirujte se nejen na Velikonoce

Není mouka jako mouka. Asi každý z nás zná minimálně mouku hladkou, hrubou a polohrubou. To jsou nejčastější druhy mouky, na které v obchodech běžně narazíme. Pokud však chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte po moukách s přidanou výživovou hodnotou a vneste do pečení trochu chuťové inovace a živin.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy