REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Řízky v zeleninovém kabátku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Plátky vepřové kýty obalené v těstíčku z nastrouhaných brambor, koření, bylinek, vajec a zeleniny, usmažené v oleji dozlatova, pak dopečené doměkka v troubě spolu s brambory a česnekem.


Ingredience:
600 gvepřové kýty
500 gbrambor
4 lžícecelozrnné pšeničné mouky
4 ksvětší mrkve
2-3 ksvejce
1 hrstnasekaných bylinek (pažitka, plocholistá petržel, tymián...)
čerstvě mletý pepř
sůl
olej nebo sádlo na smažení
Na brambory:
400-500 gbrambor
2-4 ksstroužky česneku
olej
sůl

Postup:

1. Oloupané brambory a oškrábanou mrkev na jemno nastrouháme, necháme chvíli odstát, pak slijeme přebytečnou tekutinu, přidáme vejce, 2 lžíce mouky, sůl, pepř a bylinky, vše promícháme, konzistence by měla být jako na bramborák
2. Maso řádně omyjeme, důkladně osušíme a přes vlákna nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme ve zbylé mouce
3. V pánvi či jiné vhodné nádobě ke smažení rozpálíme tuk (olej či sádlo) a lžící klademe těstíčko, na které položíme plátek masa, a nahoru zase těstíčko, na každý plátek vyjde cca jedna vrchovatá lžíce bramborovo-zeleninové hmoty dolů a jedna nahoru
4. Zvolna opékáme, z obou stran, dozlatava
5. Pak nádobu s řízky přiklopíme poklicí nebo uložíme maso do silného alobalu a vložíme do trouby “dojít”
6. Troubu si předehřejeme na 180 °C a aby mu tam nebylo samotnému masu smutno, o patro níž dáme na plech péci osolené brambory, malé nechané v celku, větší nakrájené na měsíčky, ochucené prolisovaným česnekem a pokapané olejem
7. Až jsou brambůrky zlatavé, odstraníme masenku pokličku, nebo, máme-li alobal, tento rozevřeme a necháme udělat křupavou kůrčičku i řízkům
8. Řízky a brambory podáváme například s jogurtovým dipem.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Halloweenské čarování v kuchyni

Strašidelný svátek se blíží! K Halloweenu neodmyslitelně patří dýně, pavučiny, kostry, čarodějnice a další strašidelné postavy… A také spousta dobrot! Užijte si kouzelné chutě – naservírovali jsme vám speciální recepty na halloweenskou hostinu.

číst dále ...

Medovina aneb nápoj z dutin baobabů

Jedním z nejstarších alkoholických nápojů je medovina. Původní název údajně pochází z gaelštiny a tímto jemně nasládlým mokem se posilovali už staří Vikingové. Dnes je považována za přírodní antibiotikum a má pozitivní vliv na tělesné i duševní zdraví. Proč byla původně považována za nápoj králů? A jakým způsobem se vyrábí?

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Mezinárodní den veganství se ve světě slaví už 26 let, letos se oficiálně připojí i české cereálie

Den, který patří rostlinnému stravování každoročně připadá na 1. listopadu. Poprvé se tento svátek slavil roku 1994, v den 50. výročí založení britské organizace Vegan Society. Ta vznikla na popud jistého Donalda Watsona, který společně s pár dalšími lidmi vystoupil z organizace Vegetarian Society, jež se odmítla zabývat problematikou mléčného průmyslu a jeho vlivu na zvířata a životní prostředí. V České republice se tomuto životnímu stylu věnuje Česká veganská společnost, která si klade za cíl snížit do roku 2040 živočišnou spotřebu o 50 %.

číst dále ...

Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy