Toto vánoční cukroví připomínající hada se dá po upečení ihned konzumovat!
Ingredience:
700 g | hladké mouky |
500 g | práškového cukru |
100 g | másla |
30 g | lískových oříšků |
5 g | amonia nebo trochu jedlé sody promíchané s trochou prášku do pečiva |
4 ks | vejce |
1 lžíce | medu |
mletý hřebíček | |
trochu kakaa | |
citroná kůra | |
skořice |
Postup:
1. Cukr utřeme s vejci do pěny (použijeme jak bílek, tak i žloutek)
2. Přidáme kakao, med, amonium, skořici, mletý hřebíček a citronovou kůru, promícháme
3. Do směsi zapracujeme změklé máslo, nastrouhané nebo pomleté oříšky a hladkou mouku, těsto necháme do druhého dne v chladnu odležet
4. Z těsta vytvarujeme váleček z kterého pak odkrajujeme kousky, které rozválíme v ruce do tvaru hadů, klademe je na plech vyložený pečícím papírem v dostatečné vzdálenosti, protože pečením cukroví nabude a mírně se rozteče
5. Pečeme v mírně vyhřáté troubě vyhřáté cca na 150 ºC tak 10 minut, nebo tak dlouho, až cukroví lehce zrůžoví.
Toto cukroví se dá po vychladnutí ihned konzumovat.
Poznámka:Amonium: Kyselý uhličitan amonný, přidává se do těsta. Kypřící prostředek jinak zvaný “cukrářské droždí” nebo sůl “jeleního rohu”. Jemně bílý prášek, čpící silně po čpavku. Přidáváme rozmíchané v tekutině! Používáme jen pro pečivo nízkých tvarů (perníčky, nízké linecké aj.) Ve vyšších těstech zanechává nepříjemný pach po čpavku. Uchováváme ve sklenicích se zabroušenou zátkou (vlhkostí vyprchá!).