REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Římovští hadi

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Toto vánoční cukroví připomínající hada se dá po upečení ihned konzumovat!


Ingredience:
700 ghladké mouky
500 gpráškového cukru
100 gmásla
30 glískových oříšků
5 gamonia nebo trochu jedlé sody promíchané s trochou prášku do pečiva
4 ksvejce
1 lžícemedu
mletý hřebíček
trochu kakaa
citroná kůra
skořice

Postup:

1. Cukr utřeme s vejci do pěny (použijeme jak bílek, tak i žloutek)
2. Přidáme kakao, med, amonium, skořici, mletý hřebíček a citronovou kůru, promícháme
3. Do směsi zapracujeme změklé máslo, nastrouhané nebo pomleté oříšky a hladkou mouku, těsto necháme do druhého dne v chladnu odležet
4. Z těsta vytvarujeme váleček z kterého pak odkrajujeme kousky, které rozválíme v ruce do tvaru hadů, klademe je na plech vyložený pečícím papírem v dostatečné vzdálenosti, protože pečením cukroví nabude a mírně se rozteče
5. Pečeme v mírně vyhřáté troubě vyhřáté cca na 150 ºC tak 10 minut, nebo tak dlouho, až cukroví lehce zrůžoví.

Doporučení:

Toto cukroví se dá po vychladnutí ihned konzumovat.

Poznámka:

Amonium: Kyselý uhličitan amonný, přidává se do těsta. Kypřící prostředek jinak zvaný „cukrářské droždí“ nebo sůl „jeleního rohu“. Jemně bílý prášek, čpící silně po čpavku. Přidáváme rozmíchané v tekutině! Používáme jen pro pečivo nízkých tvarů (perníčky, nízké linecké aj.) Ve vyšších těstech zanechává nepříjemný pach po čpavku. Uchováváme ve sklenicích se zabroušenou zátkou (vlhkostí vyprchá!).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy