Pečený piškot potřený marmeládou, ozdobený krémem ochuceným kromě jiného vaječným koňakem a pařížskou šlehačkou.
Ingredience:
Na piškot: | |
5 lžic | polohrubé mouky |
3 lžíce | moučkového cukru |
2-3 lžíce | horké vody |
2 lžíce | kakaa |
2 lžíce | oleje |
1/2 sáčku | prášku do pečiva |
5 ks | vajec |
marmeláda na potření | |
papír na pečení | |
Na krém: | |
750 ml | mléka |
200 ml | vaječného koňaku |
250 g | másla |
3 lžíce | moučkového cukru |
3 sáčky | vanilkové pudinky (nejraději používám od Dr.Oetkera - je hustý) |
Na pařížskou šlehačku: | |
2 kelímky | rostlinné šlehačky Cremefine (na šlehání!, existuje ještě na vaření) |
2 lžíce | kakaa |
1 lžíce | cukru |
Postup:
1. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme horkou vodu a olej, promícháme, pak lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílků a nakonec a přes sítko přidáme mouku, kakao a prášek do pečiva
2. Hmotu přendáme na plech (30 x 40 cm) vyložený papírem na pečení, pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C, pečeme tak 20 minut, po zchladnutí ho potřeme marmeládou (ta zabrání vsakování vlhkosti do piškotu shora)
3. Připravíme si krém; z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink, do horkého vmícháme vaječný koňak a promícháme (cukr do pudinku není potřeba, koňak je sladký), necháme vychladnout
4. Mezitím rozšleháme máslo s cukrem a po částech přidáváme vychladlý pudink, ušleháme krém doběla
5. Krém naneseme na piškot potřený marmeládou a nakonec navrstvíme ušlehanou šlehačku s cukrem a kakaem (výhoda šlehačky Cremefine je v tom, že šleháme vše dohromady a máme hned pařížskou šlehačku (pokud ji neseženete, tak uvedete k varu večer normální šlehačku s cukrem a kakaem a hmotu dáte vychladnout přes noc nejlépe v ledničce a druhý den ji vyšleháte)
6. Ozdobíme dle fantazie … nakrájíme na jednotlivé řezy a můžeme podávat.
Autorka receptu i fotografie: Naďa Indruchová