REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Řezy s vaječným likérem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečený piškot potřený marmeládou, ozdobený krémem ochuceným kromě jiného vaječným koňakem a pařížskou šlehačkou.


Ingredience:
Na piškot:
5 lžicpolohrubé mouky
3 lžícemoučkového cukru
2-3 lžícehorké vody
2 lžícekakaa
2 lžíceoleje
1/2 sáčkuprášku do pečiva
5 ksvajec
marmeláda na potření
papír na pečení
Na krém:
750 mlmléka
200 mlvaječného koňaku
250 gmásla
3 lžícemoučkového cukru
3 sáčkyvanilkové pudinky (nejraději používám od Dr.Oetkera - je hustý)
Na pařížskou šlehačku:
2 kelímkyrostlinné šlehačky Cremefine (na šlehání!, existuje ještě na vaření)
2 lžícekakaa
1 lžícecukru

Postup:

1. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme horkou vodu a olej, promícháme, pak lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílků a nakonec a přes sítko přidáme mouku, kakao a prášek do pečiva
2. Hmotu přendáme na plech (30 x 40 cm) vyložený papírem na pečení, pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C, pečeme tak 20 minut, po zchladnutí ho potřeme marmeládou (ta zabrání vsakování vlhkosti do piškotu shora)
3. Připravíme si krém; z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink, do horkého vmícháme vaječný koňak a promícháme (cukr do pudinku není potřeba, koňak je sladký), necháme vychladnout
4. Mezitím rozšleháme máslo s cukrem a po částech přidáváme vychladlý pudink, ušleháme krém doběla
5. Krém naneseme na piškot potřený marmeládou a nakonec navrstvíme ušlehanou šlehačku s cukrem a kakaem (výhoda šlehačky Cremefine je v tom, že šleháme vše dohromady a máme hned pařížskou šlehačku (pokud ji neseženete, tak uvedete k varu večer normální šlehačku s cukrem a kakaem a hmotu dáte vychladnout přes noc nejlépe v ledničce a druhý den ji vyšleháte)
6. Ozdobíme dle fantazie … nakrájíme na jednotlivé řezy a můžeme podávat.

Poznámka:

Autorka receptu i fotografie: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy