Kuličky z tvarohové hmoty ochucené kokosem zamrazené, vtlačené do základního těsta, dezert upečený, pak ještě potřený krémem, po ztuhnutí servírovaný nakrájený na jednotlivé řezy.
Ingredience:
Na těsto: | |
300 g | polohrubé mouky |
250 g | Hery nebo másla |
150 g | moučkového cukru |
30 g | kakaa |
200 ml | kysané smetany |
100 ml | mléka |
1 sáček | prášek do pečiva |
3 ks | vejce + zbylý bílek z kuliček |
Na kuličky: | |
200 g | měkkého tvarohu |
100 g | moučkového cukru |
80 g | kokosu (možná i více, podle konzistence tvarohu ) |
1 ks | vaječného žloutku |
Na krém: | |
150 g | moučkového cukru |
80 g | polohrubé mouky |
500 ml | mléka |
1 sáček | vanilkového cukru |
1 ks | vejce |
Postup:
1. Minimálně 1 hodinu před začátkem přípravy moučníku vytvoříme z výše uvedených surovin tvarohovo – kokosové kuličky, hmotu dobře propracujeme, necháme 30 minut v lednici, pak utvoříme 15 kuliček (já jich měla 12, ale byly moc velké, příště udělám menší a více) 2. Hotové kuličky vložíme na hodinu do mrazáku (po vyndání je můžeme ještě lépe zformovat)
3. Těsto vymícháme z uvedených surovin bez kakaa, nejprve vyšleháme Heru s cukrem, pak přidáme vejce i se zbylým bílkem, následně kysanou smetanu, mléko a nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva, těsto rozdělíme na dvě části, do jedné vmícháme kakao
4. Na menší plech 32 x 23 cm vyložený papírem na pečení nejprve rozetřeme světlé a poté tmavé těsto, do těsta vtlačíme kuličky vyjmuté z mrazáku a dáme péci do trouby vyhřáté na 180 °C na cca 30 minut
5. Moučník vyjmeme a necháme vychladnout
6. Krém uvaříme z uvedených surovin, dobře mícháme a necháme také vychladnout, poté jej namažeme na moučník
7. Vložíme do lednice a necháme ztuhnout, zdobíme třeba kakaem s kokosem nebo nastrouhanou čokoládou, řežeme na jednotlivé řezy tak, abychom přeřízli kuličky na poloviny.
Postup ve fotografiích najdete zde: Řezy s tvarohovo – kokosovými kuličkami “Ranní rosa”.
Poznámka:Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno. Další recepty najdete také na blogu: V kuchyni vždy otevřeno ….