Na velkém plechu upečený tmavý kakaový korpus nastavený, kromě mouky, nastrouhanými jablky, ten po zchládnutí potřený čokoládovým krémem. Dezert servírovaný pokrájený na jednotlivé řezy.
Ingredience:
300 g | hladké mouky |
200 g | krupicového cukru |
100 ml | mléka |
100 ml | oleje |
3 lžíce | kakaa |
1 sáček | prášek do pečiva |
1 lžička | perníkového koření |
3 ks | středně velká jablka |
2 ks | vejce |
špetka soli | |
Na krém: | |
200 g | kysané smetany (čím více % tuku, tím lépe) |
100 g | hořké čokolády |
Ostatní: | |
vodní lázeň, velký plech s okrajem (28 x 38 cm), papír na pečení |
Postup:
1. Suché ingredience v míse smícháme dohromady, přidáme vejce, olej a mléko, dobře promícháme, vznikne docela hustá hmota
2. Očištěná a odjadřincovaná jablka nastrouháme na hrubých slzičkách a opatrně, ale důkladně vmícháme do hmoty
3. Velký plech (28 x 38 cm) s okrajem vyložíme papírem na pečení, na který rovnoměrně rozprostřeme těsto
4. Pečeme v troubě rozehřáté na 200 °C tak 15 minut, pro zkoušku propečení provedeme špejlový test, hotový korpus necháme dobře vychladnout.
5. V mezidobí připravíme krém; ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a po částech ji vmícháme do kysané smetany
6. Krém naneseme na vychladlý korpus, jakkoliv ozdobíme a po ztuhnutí krájíme na jednotlivé řezy.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková