Koláč připravený podle tohoto receptu je prostě lahůdka! Kdo máte rebarboru v mrazáku nebo na zahradě, pusťte se do jeho přípravy, určitě vám bude chutnat.
Ingredience:
300 g | rebarbory |
100 g | pšeničné celozrnné hladké mouky Pernerka |
100 g | krupicového cukru |
90 g | moučkového cukru |
45 g | vanilkového pudinkového prášku |
20 g | másla |
2 g | soli |
6 ks | žloutků |
6 ks | bílků |
nastrouhaná kůra z 1/2 citronu | |
máslo na vymazání formy | |
krupicový cukr na vysypání formy | |
forma na koláče (dorty) o průměru 24 cm |
Postup:
- Formu, 24 cm v průměru, důkladně vymažeme máslem a vysypeme krupicovým cukrem (100 g).
- Omytou rebarboru (je-li třeba oloupanou) nakrájíme na symetrické kousky, ze kterých po dně formy vytvoříme mozaiku.
- Bílky vyšleháme s cukrem a solí do pevného sněhu. Žloutky vyšleháme s 90 g moučkového cukru a kůrou.
- Do žloutkové pěny prosejeme vanilkový pudink, lehce promícháme. Přidáme 1/3 sněhu, prosejeme mouku a opět promícháme.
- Pak přidáme druhou třetinu sněhu a promícháme. Nakonec přidáme poslední třetinu a promícháme.
- Vzniklé těsto nalijeme na vyskládanou rebarboru nalijeme hmotu a dáme péct do rozpálené trouby na 180 °C asi 30 minut.
Pšeničnou celozrnnou hladkou Pernerku lze vyměnit za žitnou celozrnnou hladkou Pernerku. Také je můžete smíchat v poměru 50:50.